Nakaz zapłaty z US dla osoby mieszkajacej na stałe w UK

• Autor wątku Autor wątku KoszalekIOpalek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

KoszalekIOpalek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam Wszystkich,

Mam pewien problem z urzędem skarbowym i nie za bardzo wiem jak go ugryźć.
Poniżej przedstawiam sytuację:

Od pazdziernika 2014roku mieszkam w UK, tutaj mam rodzinę pracę i płacę podatki. W 2020 roku otworzylem konto w XTB i zacząłem inwestować na giełdzie, głównie GPW. Otwierając konto zaznaczyłem że mieszkam w UK i jestem rezyndentem podatkowym UK. W 2021roku otrzymałem PIT-8C za rok 2020 od XTB , rozliczyłem go w UK. W 2022 roku otrzymałem PIT-8C za rok 2021 - jeszcze go nie rozliczyłem ale mam czas do stycznia '23.

Oba pity posiadają moj adres zamieszkania w UK oraz adresowane są do Trzeciego Urządu Skarbowego Warszawa-Śródmieście

W tym momencie zaczynają się schody. Na poczatku czerwca otrzymałem pismo od Urzędu Skarbowego w Sosnowcu(moje ostatnie miejsce zamieszkania w Polsce) stwierdzające, ze nie winiosłem żadnych zastrzeżeń do należności zapłaty podatku w eUrzędzie i muszę zapłacić podatek. Nawet nie wiedziałem że coś takiego jak eUrząd istnieje. Napisałem odwołanie, że nie miekszam w PL oraz nie jestem rezydentem podatkowym PL, rozliczam się tylko w UK. Odwołanie zostało zignorowane bez żadnego oddzewu, dziś otrzymałem wezwanie do zapłaty należności wraz z odsetkami i o zagrożeniu ujawnieniem w rejestrze należności publicznoprawnych.

Dlaczego Urząd Skarbowy z SOSNOWCA domaga się zapłaty, gdy PIT-8C został wystawiony do US Warszawa-Śródmieście oraz dlaczego korzystają z ostatniego zarejestrowanego adresu z PL? Dostęp do tej poczty mam grzecznościowo, jeśli nie miałbym takiej sytuacji nigdy nie dowiedziałbym się o tym problemie.

Nie znam się na prawie a tym bardziej prawie podatkowym w stopniu umożliwiającym mi podparcie się podstawami prawnymi w odwołaniu.

Czy moglibyście proszę doradzić mi jak mam pociągnąc ten temat? Probowałęm dodzwonić się do US w Sosnowcu w celu wyjaśnienia, 1h 45min slyszałem - "jesteś pierwszy w kolejce", nie wspomne o koszcie jaki teraz poniosę.

z góry dziękuję za wszelką pomoc
pozdrawiam
Michal

Nie mogłeś wnieść odwołania, bo nie było żadnej decyzji. Tytułem egzekucyjnym dla US jest zeznanie podatkowe, które zostało za ciebie przygotowane automatycznie na podstawie PIT-8C.
Jeśli nie zgadzasz się z jego treścią powinieneś był wprowadzić zmiany przed 30 kwietnia.
Właściwa droga postępowania (zakładając, że masz rację merytorycznie) wygląda obecnie tak:
1. Płacisz podatek
2. Składasz KOREKTĘ zeznania PIT-38
3. Składasz wniosek o stwierdzenie i zwrot nadpłaty podatku podając odpowiednie uzasadnienie i załączając brytyjski certyfikat rezydencji.

Teraz pytanie, czy masz rację merytorycznie:
Decyduje o tym polsko-brytyjska umowa o unikaniu podwójnego opodatkowania.
Z art. 13 ust. 2 tej umowy wynika, że zyski rezydenta UK z przeniesienia własności akcji polskiej spółki podlegają opodatkowaniu w Polsce, ale tylko jeśli są to akcje tzw. spółki nieruchomościowej i to tylko jeśli ta spółka nieruchomościowa nie jest notowana na giełdzie papierów wartościowych.
Zatem wydaje się, że masz rację merytorycznie.

Dziekuje za odpowiedz,

Wciaz nie rozumiem jednej kwestii, skoro PIT-8C zostal wystawiony i wyslany do US odpowiedniego dla obslugi obcokrajowcow/nie rezydentow podatkjowych PL, PIT-8C zawiera moj obecny adres w UK, dlaczego nagle przekierowali to do ostatniego adresu zameldowania w PL? Jest to kompletnie pozbawione sensu, jezeli nie miabym dostépu do tego adresu nie wiedziabym o tej sytacji a odsetki i dlug narastalby w nieskonczonosc.

pozdrawiam
Michal

Pytanie, czy wyjeżdżając za granicę zgłosiłeś aktualizację danych adresowych na formularzu ZAP-3.
Jeśli nie, to w systemie US dalej widniejesz pod takim adresem, jaki był wpisany na ostatniej deklaracji podatkowej.

Powrót