Nakaz zapłaty-zarzut czy sprzeciw.

• Autor wątku Autor wątku henryk1959
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
H

henryk1959

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Dostałem nakaz zapłaty z E-Sądu. Chciałbym złożyć sprzeciw od nakazu zapłaty ze względu na upływ terminu przedawnienia (minęło 10 lat).
Mam do Państwa pytania. Czy mam złożyć na formularzu SP? - zarzut od nakazu zapłaty czy sprzeciw od nakazu zapłaty (po prostu co należy skreślić a co zostawić).
W pouczeniu nakazu zostałem poinformowany że w ciągu 7 dni mogę złożyć skargę w tym przypadku na referendarza odnośnie rozstrzygnięcia w zakresie kosztów procesowych (1321zł tytułem zwrotu kosztów procesu). Bardzo proszę Państwa o wyjaśnienie mi tego i ewentualnie wskazówki jak ma taka skarga wyglądać?
Co napisać w rubryce 8 "Żądanie zwrotu kosztów procesu?
Bardzo proszę o pomoc (nie ukrywam że czas mnie nagli).
Pozdrawiam Użytkowników Forum. Henryk

Wystarczy złożyć NORMALNE pismo procesowe, nie musi być na formularzu urzędowym. Jeśli już chcesz na formularzu urzędowym, to składaj, ważne abyś je podpisał i prawidłowo wskazał numer sprawy, strony oraz żądanie.
Koszty - żądasz ich zasądzenia od powoda.
Pouczenie trzeba czytać ze zrozumieniem, dotyczy sytuacji, gdy NIE WNOSISZ sprzeciwu.
Jak wniesiesz sprzeciw, to skarga jest bezprzedmiotowa, bo "nie ma nakazu" z chwilą przyjęcia sprzeciwu. Więc NIE PISZ odrębnej skargi na koszty.

Witam.
Bardzo dziękuję. Bardzo proszę o sprecyzowanie. W rubryce 8 formularza mam wpisać że żądam zasądzenie kosztów od powoda?
I jeszcze jedno. Powód zaznaczył w pozwie że w przypadku wniesienia sprzeciwu wnosi o:
1. wydanie wyroku orzekającego, aby strona pozwana zapłaciła na rzecz strony powodowej kwotę główną ... z odsetkami....
2. zasądzenie od strony powodowej zwrotu kosztów procesu(opłaty skarbowej, kosztów prowizji pobranej od uiszczonej przez stronę powodową od pozwu opłaty sądowej (nic z tego nie rozumiem) oraz kosztów zastępstwa procesowego według norm przepisanych.
Czy należy się tymi zapisami przejmować?

Przepraszam może zadaję niewłaściwe pytania ale nic z tego nie rozumiem. Jakby Pan mógł odrobinę laikowi to przybliżyć.
Pozdrawiam.
Henryk

1. tak;
2. tak ten "podmiot", o którym rozmawiamy pisze, chociaż jest to oczywiste; sformułowanie to sformułowanie;
3. dla pana nie jest to istotne, bowiem zanim dojdzie do rozprawy w sądzie właściwości ogólnej, powód albo cofnie pozew, albo nie dostarczy wskazywanych dowodów; co doprowadzi do umorzenia postępowania;

Dzień dobry. Dzięki za wyjaśnienia.
Jeszcze proszę o doprecyzowanie co wpisać w rubryce 8 formularza (Żądanie zwrotu kosztów procesu)?
Dzięki za poświęcony czas.

ŻĄDAM ZWROTU KP (kosztów procesu) od powoda.

Obecnie jest to: cena znaczka i ew. wydrukowania pisma.

Bardzo dziękuję za informacje. Sam sobie z tym nie poradzę. Jutro oddam sprawę w ręce fachowca. Jeszcze raz dziękuję.
Pozdrawiam.
Henryk

henryk1959 napisał:
Sam sobie z tym nie poradzę. Jutro oddam sprawę w ręce fachowca.
Pozdrawiam.
Henryk

Z jednej strony dobrze, z drugiej, jeśli społeczeństwo nie radzi sobie z napisaniem sprzeciwu, to już tragedia edukacyjna...

Dzień dobry.
Nie sądzę aby była to "tragedia edukacyjna" a raczej niepewność po przeczytaniu między innymi Pana informacji. Nie można być we wszystkim dobrym a w tym przypadku ryzykować odrzuceniem sprzeciwu.Też na początku sądziłem że jest to proste.
Jeszcze raz dzięki za cenne informacje.

Za brak informacji o żądaniu kp nikt nie odrzuci procesu, ew. wezwą do "braków formalnych". Zresztą jaki problem napisać - żądam zwrotu kosztów procesu od powoda. W necie są miliony informacji, a co do pewności, to jaką masz pewność, że zawodowy pełnomocnik zrobi to dobrze?? Nie uchybi terminowi, czy inaczej nie spier... sprawy?? Będziesz go kontrolował co kilka dni i sprawdzał, żądał dowodów??

Powrót