Nakaz zapłaty zarzut przedawnienia

• Autor wątku Autor wątku kamold11
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kamold11

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
WITAM.19 kwietnia ubiegłego roku dostałem pismo z sądu: Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.Nakazano zapłatę powodowi kwotę 18975.22 należność główna, kwotę 2654 tytułem kosztów procesu oraz zwrócenie stronie powodowej kwotę 711.75 jeżeli uprawomocnil się nakaz zapłaty. Sprawę założył KRUK (skupiony dług-kredyt w PKO BP.Trochę poczytałem i złożyłem papier z zarzutem przedawnienia.13 grudnia otrzymałem pismo z postanowieniem: po rozpoznaniu w dniu 13 grudnia na posiedzeniu niejawnym (...) postanawia nakazać pozwanemu aby zapłacił na rzecz powoda kwotę 3366 zł tytułem zwrotu kosztów procesu w tym kwotę 2400 tytułem kosztów zastępstwa prawnego.W uzasadnieniu są wyliczone wyżej wymienione koszty procesu ale nie ma już nic napisane o tym że mam zapłacić im tą należność główną.A więc moje pytanie: Czy muszę im oddać "tylko" te koszta tj 3366zl a dług został uznany jako przedawniony?Z góry dziękuję za pomoc .Pozdrawiam

kamold11 napisał:
19 kwietnia ubiegłego roku dostałem pismo z sądu: Nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
kamold11 napisał:
złożyłem papier z zarzutem przedawnienia.
co to za papier złożyłeś?, i dlaczego nie wnosiłeś sprzeciwu od nakazu zapłaty?

Witam.Zlozylem sprzeciw od nakazu zapłaty w sądzie.

kamold11 napisał:
Zlozylem sprzeciw od nakazu zapłaty w sądzie.
kamold11 napisał:
13 grudnia otrzymałem pismo z postanowieniem: po rozpoznaniu w dniu 13 grudnia na posiedzeniu niejawnym (...) postanawia nakazać pozwanemu aby zapłacił na rzecz powoda kwotę 3366 zł tytułem zwrotu kosztów procesu w tym kwotę 2400 tytułem kosztów zastępstwa prawnego.
jeżeli złożyłeś sprzeciw to czemu nie było sprawy cywilnej, przecież jeżeli było skutecznie wniesienie sprzeciwu to sprawa trafia z nakazowego do cywilnego i powinna być choćby jedna rozprawa sądowa a ty dostajesz jakieś postanowienie z posiedzenia niejawnego,

Była sprawa odbyła się 12 lipca ale się na nią nie stawiłem..

kamold11 napisał:
Była sprawa odbyła się 12 lipca ale się na nią nie stawiłem..
czemu nie poszedłeś - a nie moja sprawa, ale powinien być wyrok sądu a nie postanowienie a możesz wrzucić te postanowienie tutaj zamarz tylko dane wrażliwe,

a gdzie jest wyrok z dnia 12 lipca 2017 r, skarżyłeś koszty sądowe?

No to wyrok był - 12 lipca. Czy skarżyłeś to jedno, a drugie - występowałeś o uzasadnienie? Jeśli przedawnione, czemu nie apelowałeś?

Od czasu pisma z kwietnia jedyne które później otrzymałem to właśnie to które wkleiłem .Nie wystepowalem o uzasadnienie , kosztow twz nie skarzylem.

kamold11 napisał:
Od czasu pisma z kwietnia jedyne które później otrzymałem to właśnie to które wkleiłem .Nie wystepowalem o uzasadnienie , kosztow twz nie skarzylem.
bez zajrzenia w akta sprawy - trudno coś mówić o przedawnieniu,

Ale już masz pozamiatane. Bo zapadł wyrok ZASĄDZAJĄCY. To postanowienie dotyczy kosztów. Czasami tak się robi

Powrót