Nakaz zaplaty ztm - przedawnienie?

• Autor wątku Autor wątku jacobs91
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jacobs91

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam
29.10.2009 r. dostałem mandat, ponieważ mój bilet(20 minutowy) stracił ważność. Dzisiaj dostałem list z Sądu Rejonowego, a dokładnie: nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym", z którego wyczytałem, że pozew został wniesiony 8 listopada 2010 roku, więc rok i 10 dni od "wlepionego" mi mandatu. Czy mogę się jakoś sprzeciwić, czy jestem błędzie?

Jaki miałeś termin płatności ?
Rok liczy się od daty kiedy opłata miała zostać wpłacona, nie od dnia wystawienia opłaty dodatkowej.

mandat musialem zaplacic w ciagu 7 dni.

Czyli już wydłużyło się o 7 dni. Jeśli ZTM wysłał pozew listem poleconym dojdą kolejne dwa, trzy dni i po ptakach, pewnie wysłali pocztą ostatniego dnia :(. Jednak proszę poczekać, gdyż nie jestem pewny swojej wypowiedzi, niech ktoś mądrzejszy się wypowie :)

Przed chwilą rozmawiałem z konsultantką ZTM, która powiedziała mi, że nie ma przedawnień mogą mnie ścigać nawet 10 lat za ten mandat, miałem wrażenie, że ta konsultantka nie za bardzo wiedziała co mówi, bo gdy zapytałem się czemu muszę opłacić koszty postępowania sądowego skoro ZTM nie ponosi tych kosztów to nie potrafiła mi na to odpowiedzieć, powiedziała: "ta ma pan wszytko napisane"

załóżmy, że jednak ta spawa nie jest przedawniona, to oznacza że mam 14 dni na zapłatę. Czy mogę złożyć jakiś wniosek o rozłożenie zadłużenia na raty?

Jeśli dostałeś wezwanie do zapłaty, to taka opłata dodatkowa ulega przedawnieniu dopiero po 15 miesiącach. O rozłożenie na raty możesz wnioskować do Wierzyciela, czyli do ZTM-u.

Powrót