J
jola25
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 6
1.Mój mąż zaciągnął kredyt w banku i go nie spłacił (kredyt z 2002 roku), w ubiegłym roku został wydany nakaz zapłaty przez sąd z klauzulą wykonalności, do tej pory mąż nie spłacił ani grosza, nie pracuje i z tego co widzę to nie chce pracować.Na dzień obecnie tylko ja pracuje i utrzymuję rodzinę (mamy jeszcze dziecko). Dostałam wezwanie do sądu w sprawie tego kredytu, o uzyskanie klauzuli wykonalności na mnie z ograniczeniem do majątku objętego wspólnością małżeńską. Co to oznacza? Czy będą mogli mi wejść na wynagrodzenie za pracę, nadmieniam że moje wynagrodzenie już jest pomniejszone do kwoty 1030 zł za zaległe składki zusu męża. Dostaję jeszcze zasiłek pielęgnacyny na niepełnosprawne dziecko 153 zł. Jakie składniki wchodzą we wspólność małżeńską, mamy mieszkanie na którym jest wpisanych już kilka długów męża. Czy mogę się powołać na jakiś przepis żeby mnie za to nie obciążyli, nadmieniam że o jego zobowiązaniach nic nie wiedziałam bo mi nic o nich nie mowił, generalnie dowiaduje się z pism które są adresowane do mnie. a ten kredyt prawdopodobnie był wzięty na działalność męża. Proszę o poradę bo moja sytuacja finansowa jest bardzo ciężka, cały czas spłacam długi męża i nie widać końca. Wszystkie zobowiązania powstały po ślubie. Mąż zalożył działalność gospodarczą.
2. Czy sprawa rozwodowa pomogłaby choć trochę w mojej sytuacji?
Jak zmobilizować męża do tego żeby zaczął prace i spłacał swoje długi, bo do tej pory płacę tylko ja i powoli mam już tego dość. Tym bardziej że nie mogę dostać żadnych środków z pomocy społecznej bo szanowny małżonek nie złożył pit za 2009 rok,czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?
2. Czy sprawa rozwodowa pomogłaby choć trochę w mojej sytuacji?
Jak zmobilizować męża do tego żeby zaczął prace i spłacał swoje długi, bo do tej pory płacę tylko ja i powoli mam już tego dość. Tym bardziej że nie mogę dostać żadnych środków z pomocy społecznej bo szanowny małżonek nie złożył pit za 2009 rok,czy jest jakieś wyjście z tej sytuacji?