nakaz zaplaty

• Autor wątku Autor wątku lysy1112
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

lysy1112

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
witam, mam firmę 1-os transportową. w ubiegłym roku podpisałem umowę z X (mój zleceniodawca) który nie zapłacił mi faktur za 3 miesiące(okresy rozliczeniowe). mimo ustaleń , obietnic pieniądze ie dotarły do dziś. wysłałem wezwanie do zapłaty z terminem 7 dniowym, tez nie pomogło. Mam podpisane f-ry z terminem płatności 30 dni, termin ostatniej f-y minął 30-01-2012.
teraz chce mu złożyć pozew o zapłatę. łącznie f-y opiewają na kwotę 18 tys zł,
pytanie brzmi
1) do jakiego sadu -cywilny czy gospodarczy
2) czy muszę mieć jego wpis do ewidencji (nie mam niestety) mam umowę podpisana i opieczętowaną
3) czy pozew pisać na formularzu czy własnoręcznie
4) co znaczy i czy mogę żądać "orzeczenia z rygorem natychmiastowej wykonalności)

5) czy odsetki naliczam sam czy pisze tylko od jakiego momentu
6) i czy oprócz odsetek mogę żądać jakiegoś odszkodowania? (przez jego nie płacenie nieźle sobie namotałem dosłownie wszędzie)
7)ile wynosi opłata i czy wnosi się ją razem z pozwem u uiszcza później

proszę o pomoc!!!

1) gospodarczy
2) tego nie jestem pewny, ale chyba nie
3) zwykłe pismo, formularze są chyba do roszczeń <=10000 zł tylko
4) po uzyskaniu nakazu zapłaty należy złożyć wniosek o nadanie klauzuli wykonalności
5) sam
6) co do tego nie jestem pewny, ale to chyba osobna sprawa
7) 5% wartości dochodzonego roszczenia, do pozwu załączasz dowód opłaty

6. jeśli jesteś w stanie wykazać, to oczywiście, pod warunkiem, że przekraczają skapitalizowaną należność odsetkową (jednak namotanie, o którym piszesz, nie ma wartości majątkowej);

dzięki, czytałem w necie ze oplata wynosi 1/4 z 5% wartości, czy coś źle zrozumiałem? pisząc o namotaniu, miałem na myśli -kredyty na dalsze funkcjonowanie i niezapłacony do dziś urząd skarbowy, oni nie czekają niestety.pozdrawiam serdecznie

Kredyty raczej nie powinny przekraczać sumy odsetek ustawowych, podobnie należności na rzecz SP. Więc szans na wykazanie nie masz.

Opłatę uiszczasz w całości, chyba że skorzystasz z esądu, jeśli korzystasz z normalnego sądu, sąd zwróci Ci 3/4 opłaty po uprawomocnieniu się nakazu.

1/4 opłaty uiszcza się również przy postępowaniu NAKAZOWYM.

pisze pozew o zapłatę, mam problem z odsetkami ustawowymi, jak je obliczyć proszę o przejrzysta odpowiedz:confused: wiem ze liczy sie od dnia następnego po upływie terminu płatności, ale do kiedy? skąd mam wiedzieć kiedy zapłaci? proszę o podanie jak się oblicza i ile wynoszą te odsetki (dodam ze na umowie jest 2% za każdy dzień zwłoki , ale już wiem że te nie obowiązują bo przekraczają ustawowe) wiec ile te ustawowe wynoszą?no i jak to policzyć? pozdrawiam

Żądasz albo:
A. należność główna plus odsetki MAKSYMALNE (czterokrotność stopy kredytu lombardowego) od dnia następującego po dniu płatności (wskazujesz KONKRETNĄ datę) do dnia zapłaty (nie wskazujesz daty, bo nie wiesz);
B. sumujesz należność główną z odsetkami maksymalnymi liczonymi od dnia następującego po dniu płatności do dnia POPRZEDZAJĄCEGO dzień wniesienia pozwu i dodajesz sformułowanie wraz z odsetkami maksymalnymi (opisanymi jak powyżej) od dnia wniesienia pozwu do dnia zapłaty;

ok, dzięki, napisałem ... ale jak mądrze ująć te odsetki? do maja było 24% w skali roku a teraz 25% . np jedna f-ra 5000 zl płatna do 30.12.11- jak określić te odsetki, by było przejrzyściej i zrozumiale dla sądu?? szczerze ...myślałem że to prostsze:( pozdrawiam

Wpisujesz z odsetkami w wysokości czterokrotności stopy kredytu lombardowego.

Powrót