nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku Boni10
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Boni10

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witam,
Moja mama przebywa w Ośrodku opiekuńczym. Jest osobą niepełnosprawną po udarze.
Otrzymała nakaz zapłaty (tyle dowiedziałam się telefonicznie w Sądzie).
Czy ja jako pełnomocnik mogę (powinnam) coś w tej sprawie zrobić?

Powinnaś.
Kto i kiedy odebrał nakaz zapłaty?
Jeśli nie to sprawa jest do odkręcenia.

nikt nie odebrał nakazu, bo na poczcie moje pełnomocnictwo (jak twierdzi Pani) jest nieważne.
Zadzwoniłam do Sądu i Pani tylko powiedziała, że jest nakaz. A co dalej to decyzja należy do mnie. Ale nie bardzo wiem co mogę zrobić?

digiton napisał:
Czy ja jako pełnomocnik mogę (powinnam) coś w tej sprawie zrobić?
jak najbardziej,
ustanowić się pełnomocnikiem procesowym w imieniu mamy, wnieś sprzeciw od nakazu zapłaty oraz wnosić o przesłanie pozwu i nakazu na adres pełnomocnika,

Jeżeli Pani na poczcie Ci powiedziała że to pełnomocnictwo jest nieważne, zażądaj tego na piśmie. A następnie zastanów się nad wytoczeniem powództwa przeciwko naczelnikowi poczty. Tyle tylko że musisz wyliczyć szkodę. Pani na poczcie nie jest źródłem prawa, a w żadnym przepisie nie wymaga się tak zwanego "pełnomocnictwa pocztowego".
A tutaj tak jak @robinson21
Dróg jest kilka: jak nie minął termin na wniesienie sprzeciwu to go wnieś teraz.
To jest najpilniejsze.
Pełnomocnictwo w najgorszym wypadku dostarczysz później.

Pani na Poczcie powiedziała, że oni mają swoje druki i one obowiązują.
A przesyłek sądowych nie może wydawać na podstawie rozporządzenia
Zobaczę co dziś załatwię.
digiton - dziękuję

to znalazłam na stronie biura prawnego Poczty Polskiej "W postępowaniu cywilnym awizowaną przesyłkę może odebrać, oprócz adresata, osoba upoważniona na podstawie pełnomocnictwa pocztowego, a w przypadku osób prawnych lub jednostek organizacyjnych nieposiadających osobowości prawnej – osoba uprawniona do reprezentacji adresata przed sądem lub upoważniony pracownik. Wynika to z § 8 ust. 1 rozporządzenia Ministra Sprawiedliwości z dnia 12 października 2010 r. w sprawie szczegółowego trybu i sposobu doręczania pism sądowych w postępowaniu cywilnym (Dz. U. z 2015 r., poz. 1222) oraz z art. 139 § 11 kodeksu postępowania cywilnego. Powyższe oznacza, że w przypadku jednoosobowych działalności gospodarczych np. kancelarii prawnych, aby pracownik lub inna niż adresat osoba mogła odebrać awizowaną przesyłkę za adresata – musi mieć pełnomocnictwo pocztowe."

@digiton jest coś takiego jak pełnomocnictwo pocztowe, art 139 par 1 (indeks górny) 1. Nie wiem jak tu na forum indeks górny zrobić.

@Syphar jest, ale można odebrać list na podstawie pełnomocnicwa ogólnego
Art 37 ust 2 pkt 2 lit. a oraz b Prawa pocztowego
a słówko "także" nie oznacza "wyłącznie"

A walka o "pełnomocnictwo pocztowe" to walka o kasę...
Bo to jest płatne.

Dlatego słusznie poradziłeś, żeby wzięła to na piśmie. Bo to wiemy że tak wygląda, tylko sądy jakoś nie bardzo chcą to wiedzieć.

Powrót