Nakaz zaplaty

• Autor wątku Autor wątku jagmal
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jagmal

Użytkownik
Odpowiedzi
38
Dzien dobry, mam taki problem. Otrzymalam nakaz zaplaty za nieuregulowaną FV, zaraz skontaktowlam sie z wierzycielem wyjasniając przyczyne zalegania z płatnością, Wierzyciel zrozumiał sytuacje ( cięzka choroba, utraca firmy i domu, iptp) i zaproponowal splate w ratach. Oczywiscie przedstawiłam swoje możliwosci na które wytaził zgode i zgodnie z deklaracją terminowo spłacam zobowiazanie. Niestety po kilku miesiacach spłat otrzymałam od komornika zawiadomienie o wszczeciu postepowania egzekucyjnego co naraza mnie na dodatkowe wysokie koszty , ktore w mojej sytuacji są tragiczne. Zaraz skontaktowalam sie z komornikiem, ten powiedzial ze skoro mamy ustalone splaty wierzyciel powinien jak najszybciej wycofac od niego nakaz zaplaty , w ktorym nie ma nawet uwzglednionych wplat ktore dokonałam. Niestety wierzyciel nic nie zrobil w tym kierunku, wprawdzie przyznal mi racje ze splacam regularnie i ze ustallismy plan splat , jednak nie wycofal egzekucji, tlumaczac ze nie moze, bo musiałby ponieść koszty. Ja nie rozumiem dlaczego tak sie stało , czy miał prawo wszczynać przymusowe sciaganie długu skoro sam zaproponował forme spłaty, a ja maam teraz płacić dodatkowe koszty, na ktore mnie nie stać.Co mogę zrobic w tej sytuacji, mam meyle na potwierdzenie , oraz potwierdzenia wpłat. Dodam ze wierzyciel nie odpowiada ani na moje pisma, prośby ani meyle. Prosze o pomoc co mogę zrobicc?

Możesz wnieść powództwo przeciw egzekucyjne. Ma to sens o ile potrafisz wykazać, że doszło do zawarcia ugody z wierzycielem i spłaty zadłużenia w ustalonych ratach.

Tak potrafie udowodnić, mam zgody wierzyciela na pismie i potwierdzenia wszystkich wpłat . Prosze o podpowiedź gdzie złożyć odpowiedni wniosek, jak w ogole to zacząć ? Bardzo dziekuję za informacje.

Składasz do sądu przy którym działa komornik. Powództwa nikt tu nie napisze. Nie dasz rady sama, skorzystaj z pomocy prawnej w realu.

Rozumiem, a czy złożyć to już teraz czy dopiero po spłacie?

Jak najszybciej. Nie mam teraz dostępu do kpc ale coś kojarzę że powództwo jest ograniczone czasowo do miesiąca od dnia w którym dowiedziałaś się o wszczęciu egzekucji (to trzeba jeszcze sprawdzić, bo głowy nie dam).
Dla pewności zacytuj treść ugody.

Ok rozumiem, ale mineło już 5 miesiecy od od wszczecia postepowania egzekucyjnego, Początkowo wierzyciel miał sprawe wyjasnic jednak po kilku tygodniacch kiedy juz komornik zablokowal konta , wierzyciel przysłal jakies dodatkowe porozumienie , ktorego nie podpisałam ponieważ zawierało nieprawdiwe dane i i tak narażalo mnie na opłaty komornicze, tylko miały byc zwolnione blokady kont. Wysyłałam pisma i do komornika i do wierzyciela, dzwoniłam, pisałam meyle, ale wierzyciel w sumie tylko mnie wysmiał i powiedział ze miał prawowszczac postepowanie do komornika, a to że nielismy ustaleenie spłat o niczym nie świadczy, bo powinnam wpłacic cała sume, a jego wyrażenie zgody na spłate w ratach nie ma nic do rzeczy. Powiem tak, jestem załamana , bo jestem uczciwa osobą, z ta firmą wspołpracowałam blisko 10 lat i była to dobra wspołpraca, oparta na szacunku i zaufaniu, nigdy nie było żadnych problemów. Nagła choroba odebrała mi wszystko .Nie rozumiem ich postepowania, nawet nie był potrzebny nakaz zapłaty, ta płatnośc po prostu mni umkneła, byłam przykuta dołóżka przez blisko 7 miesiecy i nie nad wszystkim mogłam zapanowac. Oj, bardzo przepraszam ze to wszystko pisze , ale juz nie mam sił z nimi walczyc, a i nie mam pieniedzy żeby ponosic koszty za czyjes błędy, bo sądze ze tam ktos czegos nie dopilnował.

Powrót