Nakaz zapłaty

• Autor wątku Autor wątku coupe20
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

coupe20

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam

Spłacam dług poprzez komornika

Ale nie otrzymałem nakazu zapłaty ani nic bo Adres był meldunku a tam nikt nie mieszka , i nie wiedziałem o listach a więc ich nie odebrałem ,
Wysłałem pismo do E sądu i Mi odpisali że mam dosłać dowody że mieszkam gdzie indziej
I także zrobiłem , co teraz się wydarzy w tej sytuacji
Czy komornik dalej będzie czy jak to wygląda.

coupe20 napisał:
Ale nie otrzymałem nakazu zapłaty ani nic bo Adres był meldunku a tam nikt nie mieszka , i nie wiedziałem o listach a więc ich nie odebrałem ,
Wysłałem pismo do E sądu i Mi odpisali że mam dosłać dowody że mieszkam gdzie indziej
I także zrobiłem , co teraz się wydarzy w tej sytuacji
Czy komornik dalej będzie czy jak to wygląda.
rozumiem, że wniesiono sprzeciw od nakazu zapłaty z zarzutem błędnego adresu dla pozwanego, ponieważ nie dołączono dowodów, to sąd wezwał do usunięcia braków formalnych, jeżeli zostały braki formalne usunięte w terminie, to sąd przyjmie sprzeciw a nakaz utraci moc w całości. Sąd wyda odpowiednie postanowienie w tej sytuacji, po odebraniu tego postanowienia składasz wniosek do komornika o umorzenie postępowania egzekucyjnego i dołączasz te postanowienie jako załącznik do tego wniosku i czekasz na umorzenie postępowania egzekucyjnego, komornik wyda postanowienie o kosztach które to postanowienie kończy egzekucje komorniczą.

Tak dokładnie złożyłem sprzeciw i doslalem braki
I wtedy komornik odda to co już zabrał tak?

Po pierwsze komornik nic nie zabiera tylko egzekwuje. Wyegzekwowane środki przekazuje dla wierzyciela, jak się nie mylę do 4 dni. Więc możesz dochodzić zwrotu od wierzyciela który stał się twoim dłużnikiem. Po drugie i najważniejsze, wniesienie sprzeciwu i utrata mocy nakazu zapłaty nie powoduje, że rzecz została prawomocnie osądzona. Prawdopodobnie sprawa znajdzie swój bieg w sądzie stacjonarnym właściwym w/g miejsca zamieszkania. Jak roszczenie jest zasadne, to w zasadzie nic się nie zmieni. Wzrosną tylko koszty sądowe do zapłaty.

Powrót