nakazu zapłaty w postępowaniu upominawczym - prośba o pomoc

• Autor wątku Autor wątku apolinary83
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

apolinary83

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Dzis dostałem nakaz zapłaty w postępowaniu upominawczym.
Sprawa w ogole mnie nie dotyczy.Powodem jest spolka cywilna 2 osobowa Jedne z powodow posiada to samo imie i nzawisko a reszta danych jes zaciagnieta z jawnych CEiDG -na moja dzialalnosc gospodarcza.
Na szczescie PESEL sie rozni.

Moje pytanie brzmi jak powinno wygladac pismo do sadu? Czy powinien to byc sprzeciw(teoretycznie wyedy bym sie przyznal do winy)

Lepiej wnieść sprzeciw, podać swój nr pesel i wszystko opisać.

Podnieś (w sprzeciwie) zarzut braku legitymacji procesowej biernej. Uzasadnij, że roszczenie powoda nie dotyczy Ciebie, gdyż nie łączył Cię z powodem żaden stosunek prawny a załączone do pisma dowody dotyczą zupełnie innej, nie znanej Ci osoby, o takim samym imieniu i nazwisku, co Twoje.

znów jakaś firma windykacyjna szuka barana do strzyżenia? :D

WARTA SA a pismo sadu z Łodzi-srodmiescie

Robilee napisał:
Podnieś (w sprzeciwie) zarzut braku legitymacji procesowej biernej. Uzasadnij, że roszczenie powoda nie dotyczy Ciebie, gdyż nie łączył Cię z powodem żaden stosunek prawny a załączone do pisma dowody dotyczą zupełnie innej, nie znanej Ci osoby, o takim samym imieniu i nazwisku, co Twoje.

Wielkie dzieki

a dopisac cos takiego
Prosze o Rozpoznanie sprawy pod moją nieobecność. ?

apolinary83 napisał:
Prosze o Rozpoznanie sprawy pod moją nieobecność. ?
Jeśli sprawa nie dotyczy Ciebie to dlaczego chcesz to dopisywać? Ty sprostuj jedynie to w ten sposób jak radził Robilee
Robilee napisał:

mala mi78 napisał:
Jeśli sprawa nie dotyczy Ciebie to dlaczego chcesz to dopisywać?
mala mi, pomimo że powołujesz się na mnie, to racji nie masz. Na razie nasz pytający uczestniczy w postępowaniu (po stronie pozwanego) i dotyczą go wszelkie zasady procedury związane z procesem. Dopiero ma wykazać w tym procesie, że nie jest do występowania w tej sprawie legitymowany, co zostanie orzeczone dopiero w wyroku (oddaleniem pozwu wobec niego). Chyba, że powód cofnie pozew wobec naszego zainteresowanego (wtedy umorzenie). Pamiętaj, że brak legitymacji procesowej jest zarzutem merytorycznym a nie formalnym.

Ostatnia edycja:
Nie tylko FW robią takie błędy.

W tej sytuacji sąd powinien zwolnić naszego pytającego od udziału w sprawie i wezwać na żądanie której ze stron osobę o właściwym PESELU.

Czy tak zrobi, widziałem już różne "interpretacje kpc"...

Powrót