Naklejki z postaciami z bajek a prawo autorskie

• Autor wątku Autor wątku badbug
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

badbug

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,
Mam pytanie odnosnie praw autorskich jesli chodzi o wykorzystywanie wizerunku znanego z bajek Disneya lub innych.
Wyczytalem na forum, ze aby wykorzystywac takie wizerunki w celach reklamowych jest wymagana zgoda wlasciciela wizerunku.
Posiadam firme produkujaca min. naklejki do dzieciecych pokoi i zastanawialem sie czy jesli na takiej naklejce bedzie np. Kaczor Duffy, czy Smerfy to jest to naryszenie praw autorskich?
W sumie wizerunki nie bylyby uzywane do reklamowania mojej firmy i nie znajdowalyby sie na jakims wyrobie (koszulka, kubek, posciel itp.), ktory moglby zostac uznany za tzw. "podrobke".
Prosze o pomoc czy naklejka na sciane ze znana postacia bedzie naruszeniem prawa.
Z gory bardzo dziekuje :)

badbug napisał:
Wyczytałem na forum, ze aby wykorzystywać takie wizerunki w celach reklamowych jest wymagana zgoda właściciela wizerunku.
dokładniej mówiąc - właściciela praw ochronnych, jeśli taki wizerunek zastrzeżony jest jako zarejestrowany znak towarowy. I tylko w taki m przypadku, jeśli sposób wykorzystania takiego znaku jest komercyjny oraz wyszczególniony w owych polach ochronnych. W innych przypadkach wykorzystywać można.
Posiadam firmę produkująca min. naklejki do dziecięcych pokoi i zastanawiałem się czy jeśli na takiej naklejce będzie np. Kaczor Duffy, czy Smerfy to jest to naruszenie praw autorskich?
ochrona wizerunku jako zarejestrowany znak towarowy, a ochrona prawno - autorska konkretnej grafiki przedstawiającej daną postać - to dwie różne i niezależne kwestie. Pomijając więc w tej chwili kwestię ewentualnego zastrzeżenia wizerunku postaci, to gdybyś chciał wykorzystać narysowaną przez kogoś taką postać, to oczywiście taka konkretna grafika (a nie wizerunek samej postaci) byłaby chroniona prawem autorskim, a więc wykorzystać ją mógłbyś jedynie za zgodą autora grafiki bądź posiadacza majątkowych praw autorskich do niej bądź narysuje się ją samemu lub zleci się komuś narysowanie jej.

Sumując, jeśli wizerunek postaci nie jest chroniony jako zarejestrowany znak towarowy to grafikę z taką postacią można wykorzystać, jeśli nabędzie się odpowiednią licencję od autora lub właściciela praw autorskich do tej grafiki.
W sumie wizerunki nie byłyby używane do reklamowania mojej firmy i nie znajdowałyby się na jakimś wyrobie (koszulka, kubek, pościel itp.), który mógłby zostać uznany za tzw. "podróbkę".
ale wykorzystywałbyś je komercyjnie w swoich wyrobach (jako wartość dodana do twoich wyrobów).

To, czy dany znak jest zarejestrowanym znakiem towarowym oraz zakresy przysługującej mu ochrony (pola ochronne) sprawdza się w bazach polskich i międzynarodowych na stronie Urzędu Patentowego

Powrót