Należność główna 0 PLN a koszty procesu i koszty komornicze.

• Autor wątku Autor wątku eire2011
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
E

eire2011

Użytkownik
Odpowiedzi
42
Witam,

byłem powodem w wygranej sprawie w Sądzie Okręgowym. Pozwany złożył apelację, która została uznana w kwietniu 2018r., powództwo oddalone w całości a ja obciążony kwotami:

A) 180 zł koszty zastępstwa procesowego
B) 300 zł koszty postępowania apelacyjnego.

Na początku sierpnia 2018r. koszty uregulowałem.

30.08.2018r. otrzymałem "Zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego i

wezwanie do zapłaty" następujących należności:
1. należność główna 0,00 zł
2. odsetki naliczone na dzień 19.07.2018r. 0,00zł
3. koszty procesu 600zł
4. koszty zastępstwa prawnego w postępowaniu egzekucyjnym 67,50zł
5. opłata egzekucyjna stosunkowa na dzień 19.07.2018r. 303,34zł
6. opłata egzekucyjna stała, wydatki gotówkowe, porto 2zł
7. zaliczka wierzyciela 0,00zł

Czy, gdy spłaciłem te koszty w kwocie 480 zł (A i B) miesiąc przed tym jak dowiedziałem się w ogóle, że będzie jakieś zajęcie komornicze (wcześniej o niczym nie miałem pojęcia) to czy jest jakaś możliwość aby nie płacić kosztów procesu itd (1-7)?

eire2011 napisał:
Na początku sierpnia 2018r. koszty uregulowałem.
data wysłania przelewu? lub kiedy zaksięgowano wpłaty?
eire2011 napisał:
30.08.2018r. otrzymałem "Zawiadomienie o wszczęciu postępowania egzekucyjnego
data złożenia wniosku o wszczęcie egzekucji?

Data wykonania przelewu bankowego: 08 sierpnia 2018r. Zawiadomienie o wszczęciu egzekucji jest z datą 19.07.2018r. Kiedy został złożony wniosek tego nie wiem. Wyrok Sądu Apelacyjnego w którym przegrałem sprawę jest z dnia 24.04.2018r.

art. 822 k.p.c.
Komornik wstrzyma się z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik złoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że obowiązku swojego dopełnił albo że wierzyciel udzielił mu zwłoki. Komornik wstrzyma się również z dokonaniem czynności, jeżeli przed jej rozpoczęciem dłużnik albo jego małżonek podniesie zarzut wynikający z umowy małżeńskiej przeciwko dokonaniu czynności i okaże umowę majątkową małżeńską oraz przedłoży niebudzący wątpliwości dowód na piśmie, że zawarcie umowy majątkowej małżeńskiej oraz jej rodzaj były wierzycielowi wiadome. Wstrzymując się z dokonaniem czynności, komornik stosownie do okoliczności podejmie działania, które umożliwiają dokonanie czynności w przyszłości. O wstrzymaniu czynności i jego przyczynach komornik niezwłocznie zawiadomi wierzyciela. Na polecenie wierzyciela komornik niezwłocznie dokona czynności, która uległa wstrzymaniu.

złóż wniosek i dołącz potwierdzenia dokonania przelewów lub dowodów wpłat,

Dziękuję za odpowiedź. To ma być "Wniosek o wstrzymanie czynnosci" ? I jeśli komornik "zaliczy" te zapłacone przeze mnie 480 zł to jakie inne koszty z tych 1-7 będę musiał ponieść?

Jeszcze raz dziękuję. Gdy uda się wyjaśnić wszystko tu napiszę.

Komornik niczego nie "zaliczy".
Ważne będzie czy i kiedy zrobi to wierzyciel.

eire2011 napisał:
Dziękuję za odpowiedź. To ma być "Wniosek o wstrzymanie czynnosci" ? I jeśli komornik "zaliczy" te zapłacone przeze mnie 480 zł to jakie inne koszty z tych 1-7 będę musiał ponieść?

Pisałeś że apelacja została uwzględniona - czyli sąd uchylił wyrok w pierwszej instancji. Zapłaciłeś koszty apelacji, a co z kosztami w I instancji?

Powrót