Należność przy spadku

• Autor wątku Autor wątku Gregia123
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

Gregia123

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry. Mam takie zapytanie. 20 lat temu moja mama oraz jej 2 siostry złożyły się po równo na mieszkanie dla mojej babci. Mieszkanie zostalo zapisane na moją ciotke- jedną z jej córek. Babcia zmarła rok temu. 2 miesiące po jej śmierci moja ciotka sprzedała to mieszkanie. Wolą mojej babci było to, żeby mieszkanie po sprzedaży zostało podzielone między wnuki. Jednakże do tej pory ciotka nie rozliczyła się z nami do tej pory. Czy jest jakaś szansa żeby sprawę wygrać w sądzie, jeżeli nie ma dokumentów, że się 3 siostry razem złożyły na babci mieszkanie?

Mieszkanie nigdy nie było własnością babci, więc nie może ona w żaden sposób nim dysponować, czy też środkami z jego sprzedaży.

Gregia123 napisał:
Mieszkanie zostalo zapisane na moją ciotke- jedną z jej córek.
To brzmi niejednoznacznie. Napisz bardziej szczegółowo.

Kto z Twojej rodziny nabył to mieszkanie jako pierwszy? Babcia czy ciotka? Nie chodzi o to kto w nim mieszkał tylko kto był wpisany jako właściciel w księdze wieczystej albo w akcie notarialnym umowy nabycia.

Jeśli babcia jako pierwsza nabyła mieszkanie to na jakiej podstawie własność mieszkania przeszła następnie na jedną z jej córek?

Powrót