Naliczanie odsetek od zasądzonej kwoty w przypadku apelacji

• Autor wątku Autor wątku jaceksailor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jaceksailor

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam, w dn. 28 list. 2006 r Sąd rejonowy zniósł współwłasność ruchomości, nakazując byłym współwłaścicielom spłatę na moją rzecz określonych kwot. Postanowienie uprawomocniło się 20 grudnia 2006 r. 1 lipca 2007 r wniosłem skargę o wznowienie postępowania. 4 list. 2010 r. sąd oddalił skargę. Do tej decyzji wniosłem apelację do II instancji. 3 listopada 2011 r Sąd Okręgowy oddalił apelację, w ten sposób w mocy zostało utrzymane postanowienie z dn. 28 list. 2006 r. Jeden z wnioskodawców zniesienia współwłasności do dzisiaj nie zastosował się do tej decyzji sądu i nie wpłacił nakazanej sądownie kwoty. Ponieważ zakończyłem już wszystkie możliwe kroki prawne umożliwiające mi zmianę postanowienia z dn. 28 list. 2006 r chcę odzyskać nakazaną nim kwotę od ostatniego współwłaściciela. Jakie powinienem podjąć kroki, czy wskazane w postanowieniu odsetki naliczać od uprawomocnienia się pierwszego Postanowienia, czy od uprawomocnienia się postanowienia kończącego apelację. Bardzo proszę o pilną odpowiedź, Jacek.

Odsetki powinny być objęte orzeczeniem sądu. jeżeli nie są (bo np. nie było takie żądania) to nie można ich egzekwować. O odsetki trzeba wówczas wystąpić w oddzielnym procesie. Brak żądania odsetek to częsty błąd.

Karol Sienkiewicz napisał:
Odsetki powinny być objęte orzeczeniem sądu. jeżeli nie są (bo np. nie było takie żądania) to nie można ich egzekwować. O odsetki trzeba wówczas wystąpić w oddzielnym procesie. Brak żądania odsetek to częsty błąd.

Dziękuję za uprzejme zajęcie się moim problemem. Orzeczenie z dn. 28 list. 2006 r nakazuje spłatę kwoty wraz z z odsetkami w wypadku zwłoki i określa datę od której te odsetki mają być naliczane. Ponieważ jednak dwukrotnie wnosiłem o zmianę tego postanowienia Sąd odmówił mi wydania tego postanowienia z klauzulą wykonalności ze względu na to, że sprawa była nadal w toku. 31 list. 2011 r sprawa została zamknięta postanowieniem utrzymującym w mocy postanowienie z dn. 28 list. 2006 r. Dlatego moje wątpliwości to: czy odsetki nakazane postanowieniem z dn.28 list. 2006 r naliczyć od dnia wskazanego w tym postanowieniu, czy od dnia uprawomocnienia postanowienia zamykającego sprawę, tj. od dnia uprawomocnienia się postanowienia z dn. 31 list.2011 r. Czy ponownie występować o odpis postanowienia z dn. 28 list. 2006 r z klauzulą wykonalności i jakie podjąć dalej kroki, z poważaniem, Jacek

Od dnia w tym postanowieniu z 2006 r.
Jeżeli sprawa jest zakończona to należy wystąpić o wydanie tytułu wykonawczego obejmującego postanowienie z 2006 + klauzule wykonalności. Opłata = 6 zł za stronę.
Pisze o tym na blogu, ale nie wolno tutaj wklejać linków.
Aha, i nie Ty naliczasz odsetki, tylko komornik.

Dziękuję, jeszcze jedna wątpliwość, czy przed oddaniem sprawy do komornika zobowiązany jestem wysłać do zobowiązanego wezwanie do zapłaty, Jacek

można wysłać pismo z wezwaniem do zapłaty pod rygorem wszczęcia postepowania komorniczego i naliczeniem dodatkowych kosztów

Powrót