Naliczenie opłat za ciepło - jakie urządzenia są dozwolone do pomiaru?

• Autor wątku Autor wątku jackeill
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

jackeill

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Czytam Art. 45a. - [Wyliczanie opłat za dostarczane paliwa gazowe, energię elektryczną lub ciepło] - Prawo energetyczne.

i nie jestem pewien, czy tradycyjny wodomierz zainstalowany na rurze doprowadzającej czynnik grzewczy do mieszkania w bloku z własną kotłownią może być legalnie używany do rozliczania kosztów za zużyte ciepło? Wiadomo, że to nie mierzy ciepła, ale kiedy wszyscy mieszkańcy mają takie same wodomierze, to proporcjonalnie da się wyliczyć to zużycie. Tylko czy jest to zgodne z prawem?

Ale metr sześcienny wody o temp 30 to mniejsza porcja energi niż o temp 80.

Ja to wiem. I wręcz uważam, że jestem oszukiwany przez zarządce, bo czasem w rurach leci woda letnia, a mi nabija cały czas przepływ.

Pytanie, czy zarządca może w taki sposób rozliczać ciepło w budynku, czy nie?

Sprawdź legalizację urządzenia pomiarowego. Tam będzie opisane, to czego można go używać.

Prawo o Miarach, Art. 8:
1. Przyrządy pomiarowe, które mogą być stosowane:
(...) 4)przy pobieraniu opłat,(...)
podlegają prawnej kontroli metrologicznej.

Ostatnia edycja:
bichon napisał:
Sprawdź legalizację urządzenia pomiarowego. Tam będzie opisane, to czego można go używać.
Ale to nie ma znaczenia. Bo jestem rozliczany za m3 przepływu płynu grzewczego, a nie za ciepło (energię). I ten wodomierz mierzy dokładnie to i robi to zgodnie z prawem.

Ale czy zgodnie z prawem ja mogę być rozliczany za m3 przepływu płynu, kiedy de facto rozliczana jest energia?

A czy ten wodomierz nadaje się do pomiaru mediów o tak wysokiej temperaturze?
Wczytaj się w dokumentację, możesz tam znaleźć ciekawe informacje.

A odnośnie energii - sam sobie odpowiedziałeś. Na podstawie pomiarów przepływu nie mogą cię rozliczać z energii. Zarządaj wskazania metody oraz urządzenia pomiarowego na podstawie któgo cię rozliczają wraz z jego dokumentamia (homologacją/legalizacją/zatwierdzeniem typu - co tam jest wymagane przy takich pomiarach)

Powrót