Naprawa auta, naciągnięcie na koszty, utrudniony kontakt przy reklamacji.

• Autor wątku Autor wątku tobi1987
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tobi1987

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam. Jestem nowy na forum dlatego proszę o wyrozumiałość, jeśli popełniłem jakiś błąd.Dwa tygodnie temu dokonałem zakupu usługi naprawy w jednym z warsztatów tj. wymiana części plus robocizna. Właściciel warsztatu miał ze mną konsultować postępy w naprawie jak i koszty z niej wynikające. Zadzwonił tylko mówiąc, że będą wymienione jakieś dwa zaworki o reszcie dowiem się za jakiś czas oczywiście jak narazie nie podając żadnych kosztów. Ponowił swój telefon tego samego dnia wieczorem informując mnie że auto jest już naprawione koszt to 1400zł oraz że nie udzieli mi informacji gdyż i tak nie zrozumiem co zostało wymienione. Dzień później pojechałem po odbiór auta z myślą negocjacji kosztów naprawy. Będąć na miejscu zarzadałem od właściciela faktury za wykonaną usługę (był bardzo zdziwiony że poprosiłem o coś oczywistego). Czytając co zostało wymienione byłem w szoku gdyż części te były sprawne. Na pytanie dlaczego to zostało wymienione odpowiedział że " tak wyskoczyło na komputerze, a poza tym auto jest sprawne..." Spytałem się również ile kosztuje roboczogodzina, gdyż sama robota kosztowała 500zł, otrzymałem odpowiedź "jest liczona poprostu..." Mimo wszystko starałem się negocjować cenę usługi, lecz bez skutku. Zapłaciłem wymaganą kwote i wróciłem do domu. Nie zgadzając się z kosztorysem napisałem i wysłałem do właściciela pismo reklamacyjne z moimi żądaniami zadośćuczynienia tj. 800zł przy jednoczesnym zwrocie nowych części, które zostały wymienione niepotrzebnie (wiem że są sprawne gdyż zostały sprawdzone). Otrzymałem telefon od jego mechanika że jeśli chcę mogę im przyprowadzić auto i " doprowadzi on auto do takiego stanu w jakim przyjechało". Nie chcę się na to godzić, gdyż jedna z części jest zamontowana na stałe w układzie dolotowym ( plastikowa rura). Odpowiedziałem że zastanowię się i dam odpowiedź. Zadzwoniłem do właściciela podając mu swoją propozycje jw. Po chwili rozmowy właściciel rozłaczył się i nie dostałem żadnej odpowiedzi. Co mogę zrobić w wyżej opisanej sytuacji, jeśli właściciel nie spełni moich oczekiwań dodatkowo unika kontaktu i kontaktuje się ze mną jego mechanik. Proszę o poradę z góry dziękuję. Ps. Dodam że nie chcę się godzić na całkowitą wymianę części, gdyż boję się uszkodzenia auta w ramach zemsty.

skad ty wziąles tego mechanika? z ogłoszenia w gazecie?? ile masz lat ze nie wiesz ze wybieramy mechanikow z polecenia ktorzy wiedza co rozbia i nie oszukuja? teraz to wszelka komunikacja z mechanikem listownie z ZPO a jak nic nie wskórasz to RPK a potyem sąd..

Mechanik byl z polecenia wszystko bylo git poprzednio. Gdybym wiedzial to bym nawet po całej Polsce szukał... Proszę o poradę (chyba od tego jest to forum) a nie o dogryzanie gdyż wcale nie jest mi do śmiechu... Na razie ze swojej strony rozpocząłem korespondencję listowną zobaczę czy przyniesie to jakis skutek. Czy są wogóle jakieś szanse na wygranie takiego sporu?

Powrót