Naprawa gwarancyjna a reklamacja z tytułu rękojmi.

• Autor wątku Autor wątku Juell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

Juell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
20
Złożyłem do sprzedawcy reklamację z tytułu rękojmi na towar, który obarczony jest wadą. Sprzedawca (sklep z materiałami i akcesoriami budowlanymi) odsyła mnie do producenta towaru i każe z nim załatwiać reklamację w ramach gwarancji. Chciałbym korzystać z reklamacji z tytułu rękojmi. Czy w takim przypadku powinienem kontaktować się z producentem towaru i realizować naprawę gwarancyjną, czy wszystko powinien załatwiać sprzedawca i to z nim powinienem się kontaktować we wszystkich sprawach?

Juell napisał:
Chciałbym korzystać z reklamacji z tytułu rękojmi. Czy w takim przypadku powinienem kontaktować się z producentem towaru i realizować naprawę gwarancyjną, czy wszystko powinien załatwiać sprzedawca i to z nim powinienem się kontaktować we wszystkich sprawach?
Sprzedawca odpowiada z tytułu rękojmi i to do niego należy kierować reklamację. Gwarancja to inne uprawnienie i faktycznie ono może być realizowane np. przez producenta.

Przede wszystkim bardzo dziękuję za odpowiedź!
Napisał Pan, że:
Byrhtnoth napisał:
Gwarancja to inne uprawnienie i faktycznie ono może być realizowane np. przez producenta.
Czy w związku z tym mogę realizować naprawę gwarancyjną pomijając zaangażowanie w to sprzedawcy i równocześnie nie tracąc możliwości reklamacji z tytułu rękojmi. Czy też w takim przypadku tę reklamację powinienem realizować poprzez sprzedawcę?

Juell napisał:
Czy w związku z tym mogę realizować naprawę gwarancyjną pomijając zaangażowanie w to sprzedawcy i równocześnie nie tracąc możliwości reklamacji z tytułu rękojmi?
Tak, może Pan. Skorzystanie z gwarancji nie wyłącza uprawnień wynikających z rękojmi.

Bardzo dziękuję za wyjaśnienia i pomoc!

Powrót