Naprawa gwarancyjna Samsung - 2 pytania

• Autor wątku Autor wątku Wojtas888
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

Wojtas888

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam,
Szukałem odpowiedzi, ale jej nie znalazłem. Więc przejdźmy do istoty problemu.

Pytanie 1, jeśli w gwarancji nie ma określonego czy ma odbywać się na częściach oryginalnych bądź regenerowanych to można domniemywać, że musi zostać wykonana na częściach oryginalnych ? Pytam bo w przypadku np. Nokii w karcie gwarancyjnej istnieje zapis, że naprawa gwarancyjna może być wykonana przy użyciu części zarówno oryginalnych jak i regenerowanych w Samsungu takiego zapisu nie ma.

Pytanie 2, także bazujące na podstawie karty gwarancyjnej Samsung, a Nokia. W przypadku Nokii istnieje zapis, że wymieniona część jest własnością serwisu, a w przypadku Samsunga nie ma takiego zapisu. Stąd moje pytanie czy oddając smartfon to serwisu Samsunga mogę zażądać zwrotu wymienionej części ?

1) gwarant powinien doprowadzić do stanu zgodnego z zapisami gwarancyjnymi.
2) nie możesz, jeśli gwarancja nie daje takiej możliwości.

1) Czyli jak dobrze rozumiem jeśli w gwarancji nie jest określone na jakich częściach ma być wykonana naprawa to daje to wolną rękę gwarantowi tylko tak, żeby działało ? Idąc dalej tym tropem to mógłbym dać pismo serwisowi, w którym wymagałbym naprawy na częściach oryginalnych, a nie regenerowanych ? Bo gwarancja nie określa na jakich częściach ma być dokonana naprawa.
2) Więc musiałby istnieć zapis w karcie gwarancyjnej, że mogę domagać się zwrotu wymienionej części ? Jeżeli takiego zapisu nie ma to automatycznie wymieniona część staje się własnością serwisu ?

1) możesz dać pismo, a ono nie będzie wiążące. Gwarant gwarantuje, że.... i tego możesz się domagać.
2) tak; tak.

Powrót