Naprawa na gwarancji, niezgodność i wersja zainstalowanego oprogramowania

• Autor wątku Autor wątku admsky
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

admsky

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witajcie,
Mam następującą sytuację:
Rok temu zakupiłem dell venue 8, jednym z kryteriów wyboru była dostępność aktualizacji systemu. W czasie gdy go kupowałem była już dostępna aktualizacja systemu z fabrycznej 4.2.2 na 4.4.2.
Jednak po pewnym czasie tablet zaczął się psuć i postanowiłem go oddać do naprawy. Po powrocie z naprawy okazało się że tablet przyszedł z zainstalowanym 4.2.2 i nie mam możliwości aktualizacji do 4.4.2 (nie wiedzieć czemu niema) jedynie z pogłosek słyszałem że dell ją wycofał.

Czy jeśli tablet był w naprawie gwarancyjnej mogę powołać się na nie zgodność w kwestii zainstalowanego oprogramowania? Dla mnie jest ogromna różnica między 4.4.2 a 4.2.2 i nigdy nie kupiłbym tego tabletu gdybym nie miał pewności że jest dla niego dostępna aktualizacja do 4.4.2.

pozdrawiam.

Przy korzystaniu z gwarancji odpowiedzi na pytanie powinieneś szukać w jej zapisach.

tak, jestem konsumentem. Zastanawiam się jednak czy jeśli odeślę na nie zgodność to czy serwis sklepu może mi ją odrzucić jeśli zorientuje się że tablet był wcześniej naprawiany na gwarancji (2 razy wymieniana płyta główna + ekran).

Reklamację z tytułu niezgodności towaru z umową skladasz sprzedawcy.

Art. 13 ust. 4 u.sp.kons.: "(...) gwarancja na sprzedany towar konsumpcyjny nie wyłącza, nie ogranicza ani nie zawiesza uprawnień kupującego wynikających z niezgodności towaru z umową.

Ostatnia edycja:
Czy masz wyraźnie napisane na jakimś dokumencie , że należy Ci się wersja oprogramowania która Cię interesuje?

Powrót