Naprawa/Odszkodowanie z OC sprawcy

• Autor wątku Autor wątku Mzdesenko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Mzdesenko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam!

Zwracam się do Państwa ponieważ nie wiem, czy ubezpieczyciel postępuje zgodnie z ustawą, normami prawnymi i normami czasowymi.
Po krótce przedstawię sprawę.
23.12.2008 miałem kolizję, której sprawcą był Pan ubezpieczony w Compensie. Zaraz po wypadku szkodę zgłosiłem telefonicznie,a tego samego dnia samochód odholowałem do autoryzowanego serwisu Konsultant Compensy u którego zgłaszałem szkodę poinformował mnie, że likwidator ma 7 dni na kontakt ze mną. Siódmego dnia, zadzwonił do mnie rzeczonawca z PZMotu aby umówić się na oględziny. Niestety maski w samochodzie nie udało się otworzyć więc zostałem poinformowany, że będą następne oględziny. W międzyczasie próbowałem się skontaktować z likwidatorem - bez skutku. Niedawno do mnie oddzwonił, dowiedziałem się, że był na zwolnieniu lekarskim. Drugie oględziny nastapiły dopiero w zeszłym tygodniu, a ja nadal nic nie wiem a propos mojego samochodu oraz jego ewentualnej naprawy. W serwisie powiedziano mi, że po drugich oględzinach rzeczoznawca stwierdził, że prawdopodbnie będzie kasacja auta. Tyle wiem do tej pory. Próby kontaktu z likwidatorem oraz wyjaśnienie sprawy niestety cały czas spełzają na niczym. Moje pytania do Państwa są następujące:
-Czy są jakieś ustawowe ograniczenia czasowe w których to ubezpieczyciel musi rozwiązać sprawę - oc sprawcy (wiem o tych 7 dniach oraz 30 dniach, ale dokładnie nie wiem o co w tym chodzi oraz jak ewentualnie dochodzić roszczeń)
-Czy są jakieś normy w przypadku orzeczenia szkody całkowitej - w jaki sposób ubezpieczyciel ma wypłacać odszkodowanie (pytam o to, ponieważ Pan z Comepensy stwierdził, że w tym wypadku oni wypłacają mi tylko różnicę wartości samochodu przed i po wypadku, co wdg mnie zakrawa na kpinę - koszt naprawy w ASO -ok. 30tys PLN przy wartości rynkowej auto ok 40tys PLN)?
-Z jakich wycen wartości pojazdu ma korzystać ubezpieczyciel - w jaki sposób wyliczają tą wartość?
-Co robić w razie jakichkolwiek niezgodności z ustawą/prawami ubezpieczonego.

Ogólnie rzecz ujmując - wydaję mi się, że chcą podejść do mojej sprawy dość nieuczciwie. W grę wchodzi również pozew sądowy z mojej strony - jak się do tego przygotować, jakie dokumenty gromadzić. Oraz czy problemem może być fakt, że oba pojazdy jechały na drodze zamkniętej dla ruchu - okolice runku staromiejskiego - Poznań. Mam orzeczenie sprawcy - jego przyznanie się do winy (skrzyżowanie równorzędne - nie ustąpienie pierwszeństwa z jego strony. Droga zamknięta dla ruchu, jednak na znaku była również tabliczka - nie dotyczy dostaw do godziny 11. Była godzina 10:30, a ja wiozłem Tv z naprawy.

Liczę na pomoc z waszej strony.
Pozdrawiam
Maciej Zdesenko

Witam,

jeżeli chodzi o informację o terminie likwidacji szkody to można odnieść się do ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych i funduszu gwarancyjnym z 2003roku.
Likwidacja szkód-30 dni od momentu zgłoszenia szkody jeżeli jest potwierdzona odpowiedzialność cywilna sprawcy-zazwyczaj wysyłane są druki do wypełnienia bądź można potwierdzić to notatka policyjna jeżeli policja była na miejscu zdarzenia.

Szkoda całkowita zazwyczaj jest obliczana w programie info ekspert-oblicza się ile pojazd koszt na dzień szkody minus pojazd(wrak)ile kosztuje i wychodzi różnica.
Opierają się tez na katologach z pojazdami i inf z internetu.

Nie wiem jak jest w compensie-ale z oc jest prawo naprawy do wartosci pojazdu czyli do 40tys jak napisałeś albo powinni pomoc ci sprzedać pojazd tak abyś nie był stratny na szkodzie.

czas określenia czy to szkoda całkowita wewnętrznie ustalony ale oczywiście nie może przekroczyć czasu w ustawie odnośnie całej likwidacji szkody.

Jak coś nie tak to jest rzecznik ubezpieczonych (w warszawie tel w internecie)

Jedno prawo odwołania jest a potem do Sądu
Jeżeli wartość pojazdu zostanie zaniżona to oczywiście trzeba przedstawić taki inf aby ta kwotę zmienić)proszę pamiętać na dzień szkody-czyli nie na dzień na kupienia pojazdu

pozdrawiam

Jaki inf (szczerze mówiąc nie wiem co to jest) trzeba przedstawić w razie zaniżenia wartości samochodu - co to ma być?

Czy w razie wypłacenia mi tej różnicy - czy ubezpieczyciel jest zmuszony w zapewnić mi nabywcę po określonej przez nich cenie za wrak?

Wiadomo - przy szkodzie całkowitej chciałbym dostać pełną wartość samochodu in total - jakie są szanse na odzyskanie tej kwoty w ramach uzgodnień z ubezpieczycielem oraz w ewentualnej rozprawie.

Witam,

nie ma określonych dokumentów:ale jeżeli wartość pojazdu jest zaniżona to np.
aukcje na allegro zeskanowane,wycenę niezależnego rzeczoznawcy(trochę kosztuję ale tez później można domagać sie zwrotu).
trzeba przedstawić takie informację aby ich stanowisko podważyć-Pana odwołanie musi być po prostu zasadne.

Nie, ubezpieczyciel może ale nie musi-jeżeli panu nie pomogą to pan po sprzedaniu wraku powinien przedstawić umowę sprzedaży i domagać się zwrotu różnicy-oczywiści pismo przewodnie,że pan nie znalazł lepszego oferenta.

pozdrawiam

Powrót