naprawa przez producenta, ponowna usterka, odstąpienie od umowy sprzedazy

• Autor wątku Autor wątku zariana
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

zariana

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzien Dobry,

Borykam się z następującym problemem - prawie dwa lata temu zakupiłam wózek dziecięcy - nowy, w sklepie stacjonarnym. Po niecałym roku użytkowania uległ uszkodzeniu - odłamała się część stelaża. Reklamacja została uznana przez producenta, uszkodzony stelaz wymieniony na nowy. Około miesiąca temu ponownie wystąpiło identyczne uszkodzenie. Ponownie odesłałam wózek do producenta - ale tym razem już powołując się na art. 560 § 1 k.c. z żądaniem zwrotu pieniędzy. Otrzymałam odpowiedz (telefoniczną), że roszczenie powinnam skierować do sklepu, oni, jako producent mogą ponownie dokonać naprawy - ale ta opcja mnie nie satysfakcjonuje, wózkowi już zwyczajnie nie ufam, chcę odstąpić od umowy.
Czy zatem powinnam do sprzedawcy zwrócić się z roszczeniem z art. 560 § 1 k.c., czy też powołując się na inne uregulowanie? Czy aby moje roszczenie odstąpienia od umowy było uznane, koniecznym byłoby, aby pierwsza naprawa była dokonana za pośrednictwem sprzedawcy? Zaznaczę tu, że posiadam z tamtej naprawy dokument z serwisu producenta opisujący usterke i dokonane czynności w ramach naprawy i stosowną adnotację w karcie gwarancyjnej.

Chciałabym to od razu rozegrać we właściwy sposób i uniknąć wymiany korespondencji ze sprzedawcą, więc wdzięczna będę za wszelką pomoc, która pomoże mi uniknąć ewentualnych błędów :)

Po pierwsze aby art. 560 miał moc, to pierwsza reklamacja musi być skierowana do sprzedawcy, nie do gwaranta. Po drugie wózek zakupiony przez 25.12.2014, czyli inne prawa obowiązują. Jeśli gwarancja już wygasła, to pozostaje tylko reklamować z powodu niezgodności towaru z umową.

zariana napisał:
ale tym razem już powołując się na art. 560 § 1 k.c. z żądaniem zwrotu pieniędzy.

Brak podstaw. W tym czasie obowiązywała:

http://forumprawne.org/prawa-konsum...sumenckiej-oraz-o-zmianie-kodeks-cywilny.html

Wszystko masz podane jak na tacy w obu linkach. Także do dzieła ;)

http://forumprawne.org/prawa-konsum...warte-przed-25-grudnia-2014-r-przeczytaj.html

Ewentualnie inne tematy na forum lub w ramach samokształcenia: setki stron w internecie.

Powrót