Naprawa samochodu z OC sprawcy, a samochod zastepczy

• Autor wątku Autor wątku Lukasz2d2
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lukasz2d2

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam, na drodze wechal we mnie gościu. Został zabrany mi dowod rejestracyjny, a z racji tego że mam butle gazowa muszę wykonać na nowo homologacje lub wymienić butle. Tylk że jest problem z homologacja, ponieważ najblizszy termin jest na 22sierpnia. I teraz może pytanie, czy do tego zasu należy mi się samochod zastepczy? Dojeżdżam nim do pracy,dzieci do przedszkola, zakupy itp. Teraz zostałem bez samochodu, natomiast ubezpieczyciel twierdzi że nie należy się samochod.

Ubezpieczyciel jakoś uzasadnił swoją decyzję? Należy się auto zastępcze na czas naprawy.

Moim zdaniem powinieneś otrzymać auto zastępcze - w końcu na skutek kolizji, która nie była z Twojej winy nie możesz użytkować pojazdu.

Natomiast szykuj się na to, że będziesz musiał prawdopodobnie stoczyć batalię sądowa z TU, jeśli wynajmiesz pojazd z własnych środków i będziesz domagać się zwrotu kosztów.

Wysłane z mojego HD1913 przy użyciu Tapatalka

Ubezpieczyciel uzasadnił w ten sposób, że będzie za długi czas oczekiwania na naprawę samochodu, a dodatkowo gaz nie jest elementem który został zgłoszony do naprawy.

Powrót