Naprawa serwisowa

• Autor wątku Autor wątku kkamilekk
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kkamilekk

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
przepraszam jeżeli poruszam po raz kolejny podobny temat, proszę o jakieś porady.

otóż zakupiłem laptopa, który wylądował 3 raz w serwisie, za każdym razem awaria dotyczyła zasilania (1.praca na baterii=3min 2.w ogóle sie nie włączał 3.monitor szaleje podczas pracy na baterii), producent gwarantuje naprawę w przeciągu 14dni roboczych. W obu pierwszych przypadkach termin ten został grubo przekroczony. Przysługują mi jakieś prawa jeżeli sprzęt nie zostanie naprawiony w przeciągu tych 14 dni roboczych?

Jeśli reklamacja jest zgłaszana w oparciu o gwarancję, to podlega zapisom w karcie gwarancyjnej zawartym. W tym dotyczącym czasu naprawy i konsekwencji jego przedłużenia.

To co pisałem w innych wątkach, odnosi się zasadniczo do reklamacji z Ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej, chyba że zaznaczono inaczej.

a jeżeli zakupiony sprzęt pada w przeciągu pierwszych 14dni od dnia zakupu... słyszałem że wtedy można żądać z miejsca nowego?

Nie ma takiego przepisu w polskim prawie, ktoś Pana w błąd wprowadził

[cytat="kkamilekk"]a jeżeli zakupiony sprzęt pada w przeciągu pierwszych 14dni od dnia zakupu... słyszałem że wtedy można żądać z miejsca nowego?[/cytat]
Istnieją takie interpretacje zapisów Ustawy, ale osobiście nie jestem do nich przekonany.

a wiec sprzęt wrócił z 3 naprawy... czy gwarancja mi sie przedłuża o jakiś tam okres czy też nie?

oczywiście że tak, o czas pobytu sprzętu w serwisie

he...a w sklepie powiedzieli ze mi sie nic nie należy. W takim razie jak mam to udokumentować? czy każda naprawa =14dni i o tyle przedłuża mi sie gwarancja?

Nie naprawa=14 dni, tylko naprawa=czas jej trwania. I o tyle muszą przedłużyć.

a jak nie mam nigdzie udokumentowane ile trwała naprawa?

To spróbuj to ustalić z pomocą serwisu. Przecież muszą prowadzić księgę przyjęć/wydań.

Powrót