Naprawa szkód i pomocy drogowej z OC w życiu prywatnym

• Autor wątku Autor wątku kaska_pe
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaska_pe

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
29
Dzień dobry,
mam w planach budowę niewielkiej altanki na terenie Rodzinnych Ogródków działkowych. W tym celu zaczęłam gromadzić materiały.
W piątek przywieziono mi z hurtowni budowlanej bloczki betonowe.
Samochód dostawcy ugrzązł w błocie. Przyjeżdżały kolejne samochody - łącznie 5 w tym dwie 30 tonowe pomoce drogowe. Po 13 godzinach udało im się wyciągnąć samochód. Droga na ROD została zupełnie zniszczona. W sobotę od wczesnych godzin rannych staraliśmy się naprawić drogę ale jest to niemożliwe bez uzupełnienia braków ziemi i sprzętu. Bloczki nie dojechały do naszej działki zostały pozostawione przy drodze. Kierowca dostawcy twierdził ze zostaniemy obciążeni kosztami wyciagnięcia auta do tego jeśli nie naprawimy drogi zostaniemy wydaleni z działki - taki jest zapis w regulaminie ROD.
Czy jest możliwość pokrycia szkód z OC w życiu prywatnym? Jak ewentualnie powinnam teraz postąpić ? Posiadam polisę OC kupioną łącznie z ubezpieczeń mieszkania ale nie wiem czy takie szkody pokrywa. Starałam się dodzwonić na infolinię ubezpieczyciela ale niestety bezskutecznie.

wiegol napisał:
Przeczytaj zawartą umowę. Będzie określone za co odpowiada ubezpieczyciel i do jakiej wysokości.
A to za te zniszczenia nie powinna odpowiedzieć firma transportowa?

Powrót