Naprawa u mechanika a zwrot naprawionych części

• Autor wątku Autor wątku Siddini
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Siddini

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam, zwracam się do was z zapytaniem, a mianowicie oddałem samochód do mechanika, miałem do wymiany konkretną część w samochodzie(diagnoza była już wcześniej w innym warsztacie, ale z racji tego że musiałem pilnie udać się w podróż nie mogłem zostawić tam pojazdu). Przy zostawianiu samochodu omówiłem wszystko z właścicielem warsztatu:
-Powiedziałem konkretnie która część ma zostać wymieniona
-Zastrzegłem sobie, że po naprawie chcę dostać starą część
Właściciel zgodził się na takowe warunki, po czym na kolejny dzień dzwoni do mnie, że owszem diagnoza z poprzedniego warsztatu się zgadza, ale że ta część łączy się z jakąś inną, to będzie musiał wymienić jeszcze dodatkowo tą część. Omówił mi wszystko, w dalszym ciągu zastrzegałem sobie, że chcę też starą część. Potem przyszło do odbioru pojazdu i nie dość, że nie otrzymałem żadnego paragonu/faktury na nową część(dopominałem się o to, ale właściciel stwierdził że jedyne co może wystawić to paragon zbiorczy za całą naprawę), to dodatkowo gdy upomniałem się o starą część to stwierdził, że jej nie ma i że jak jechał do hurtowni to ją tam zostawił. Próbowałem z nim rozmawiać, ale zbył mnie tekstem że zadzwoni do hurtowni czy nie wyrzucili tego na złom... Nie oddzwonił, więc dzisiaj zadzwoniłem do niego sam i zaczął mi mówić że nie mam prawa domagać się tej części, ponieważ jest to złom i zgodnie z jakąś ustawą o utylizacji odpadów musiał on to tam zostawić.
Teraz pojawia się moje pytanie:
-Czy właściciel warsztatu miał takie prawo?
-Czy nie powinienem otrzymać osobnego paragonu na nową część
Jestem mega wkurzony, bo czuję że coś kręci i chce to przede mną ukryć.
Z góry dziękuję za pomoc

Powrót