Naprawdę szukałam-komornik...

• Autor wątku Autor wątku OCEANIA
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
OCEANIA

OCEANIA

Stały bywalec
Odpowiedzi
1 047
Witam.
Starałam się znaleźć odpowiedz na moje pytanie,ale nie udało mi się.A jest ono bardzo krótkie-czy dłużnik alimentacyjny może "dogadać się"z komornikiem egzekującym dług,bez udziału wierzyciela,czy przyśnił mi się ten temat?Przez "dogadanie się" rozumiem spłatę długu u komornika,bez egzekucji z ew dochodów dłużnika. :what:
Pzdr

X jest dłużnikiem alimentacyjnym
Y wierzycielem,czyli byłą żoną,z którą jakakolwiek ugoda nie wchodzi w grę...
Dług ściągany jest przez komornika.
Czy X może zwrócić się do komornika z propozycją(wiem,to niewłaściwe słowo..) spłacania długu bezpośrednio u niego w kancelarii,tak aby uniknąć egzekucji komorniczej bezpośrednio z ew dochodów X?
Czy zawsze niezbędna jest zgoda Y na tego typu "ugodę"?Bo w tej konkretnej sytuacji prędzej prawo komornicze się zmieni,niż Y wyrazi zgodę na jakąkolwiek ugodę.

Jeżeli wierzyciel złoży wniosek o zajęcie wynagrodzenia lub rachunku bankowego to komornik nie ma nic do mówienia - musi ten wniosek wykonać.

Wydaje mi sie ,że Oceanii chodzi o rzecz inną:
Ja rozumiem,ze Oceania chce spłacic alimenty, ale nie chce ich płacic poprzez sciagniecie ich z zakładu przez komornika, ale przez dobrowolna zapłatę do komornika.

O ile Oceania chce spłacic cały dług, tzn zaległe zobowiazania plus biezące - to przelewy najlepiej zrobić bezposrednio do żony a po spłaceniu zaległych zobowiazań, uregulowaniu zaległych kosztów komorniczych i przy biezącej obsłudze należnosci alimentacyjnych komornik nie ma w ogóle racji bytu w tym układzie.

Natomiast jeśli nie ma możliwości spłaty zaległych zobowiązań, a chce się umowic na jakieś raty dotyczące bieżacych to niestety jest jak mówi Michupocichu.

Powrót