Narodowosc Niemiecka a wyjazd do USA

• Autor wątku Autor wątku bamboleo
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

bamboleo

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
19
Witam wszystkich.
Chciałbym sie dowiedzieć od was , ponieważ słyszę rożne wersje na temat możliwości wyjazdu do USA.

Mianowicie sprawa wygląda tak :
Urodziłem sie w Niemczech i mieszkałem tam przez 6 lat ,od tamtej pory jestem obywatelem Polski i w Polsce jestem zameldowany.
Czy w takim wypadku potrzebna mi jest wiza ??

Oczywiście!

I proszę nie mieszać pojęć "narodowość" i "obywatelstwo".

A zameldowanie w ogóle nie dotyczy tych kwestii.

Czyli ,to ze sie tam urodzilem niczego w moim przypadku nie zmienia ? :(
Nawet gdybym posiadal Niemiecki paszport (ktory kiedys posiadalem).

Jeżeli masz niemieckie obywatelstwo (a masz jeżeli miałęś niemiecki paszport), a niemcy nie potrzebują wizy do USA no to jako niemiec wyjedź. Pamiętam że trzeba się zarejestrować przed wyjazdem i opłacić parę dolarów (nie pamiętam już tej strony).

Nawet gdybym posiadal Niemiecki paszport (ktory kiedyś posiadalem)

Że kiedyś się posiadało, nie oznacza, że nadal posiada.
Dla przyjęcia polskiego obywatelstwa należało zrezygnować z innego.

I ewentualna narodowiść nic tu nie zmienia.

bamboleo
A czy masz paszport Niemiecki ważny .

Nie, obecnie nie mam zadnego waznego paszportu.

Ja sobie nie przypominam ,zebym sie czegos zrzekal. Uzywalem Niemieckiego paszportu tak dlugo az mi sie nie skonczyl ,pozniej wyrobilem Polski.

Miales 6 lat i "uzywales niemieckiego paszportu"? To mogl byc co najwyzej Kinderpaß

Oczywiscie, ze mozna miec oficjalnie polskie i niemieckie obywatelstwo rownoczesnie.

A w wieku 6 lat to chyba rodzice wyjechali do Polski a nie ty.

Jesli twoi rodzice sa tzw. przesiedlencami z Polski, to ich powrot do Polski mogl oznaczac automatyczna rezygnacje z niemieckiego obywatelstwa

Musisz sie zglosic do konsulatu niemieckiego, wystapic o stwierdzenie obywatelstwa niemieckiego (Staatsangehörigkeitsausweis), jesli bedzie ono pozytywne, dostaniesz niemiecki paszport, a obywatele niemieccy sa zwolnieniu z obowiazku posiadania wizy przy wyjazdach turystycznych do USA na 3 miesiace

Powrót