Naruszenie dóbr osobistych przez firmę

• Autor wątku Autor wątku Ewa Urbańska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Ewa Urbańska

Ewa Urbańska

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Zostałam pomówiona w internecie konkretnie na portalu wykop.pl. Po prokuratorskim dochodzeniu przy okazji innej sprawy okazało się że wpisów dokonano z komputera firmowego w godzinach pracy. Właściciel na przesłuchaniu stwierdził że nie wie kto to zrobił ponieważ pracuje u niego około 20 osób, stwierdził też że prawdopodobnie nie napisał tego nikt z jego pracowników. Żeby naświetlić kontekst dodam że oczerniające mnie wpisy pojawiły się pod moimi komentarzami na wykopie pod artykułem opisującym działania "marketingowe" tej firmy. Wpisy zostały dodane praktycznie natychmiast po moim komentarzu czyli ktoś śledził rozwój dyskusji w komentarzach. Trudno uwierzyć że jakaś obca osoba weszła do biura, usiadła przy komputerze i przypadkowo zaczeła mnie oczerniać pod tematem o tej właśnie firmie i jej produkcie. Dla mnie jest jasne że to było zaplanowane działanie aby mnie zdyskredytować u internautów.

W związku z tym mam pytanie, czy jeśli prokuraturze nie udało się namierzyć konkretnej osoby czy mogę pozwać cywilnie firmę lub właściciela który chyba odpowiada za to co jej pracownicy robią i wypisują w godzinach pracy ?

Z góry dziękuje za pomoc. Jeśli zajdzie taka potrzeba mogę wstawić załączniki.

Powrót