Naruszenie działki

• Autor wątku Autor wątku chuck121
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
C

chuck121

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
Jestem nowym użytkownikiem forum prawnego. Chciałbym zasięgnąć informacji w pewnej sprawie. Będę wdzięczny za pomoc oraz informacje.
Kilka słów o rzeczywistości. Przez działkę budowlaną zostaje prowadzony przyłącz kanalizacji do działki sąsiedniej. Rury przechodzą wzdłuż całej posesji ok. 20m w znacznym oddaleniu od granicy, prawie przez środek posesji. Wydaje mi się że mamy tutaj do czynienia z samowolą, ponieważ na mapie zagospodarowania przestrzennego rury biegną inną drogą, która miała prowadzić bezpośrednio od studzienki kanalizacyjnej w ulicy.
Właściciel działki przez którą przeprowadzona została kanalizacji nie wyraził pisemnej zgody na budowę. Sprawa została załatwiona pokątnie w szemrany sposób.
Pytam więc jak ta sytuacja wygląda od strony prawnej? Czy sąsiad przez którego działkę przebiega pechowa rura może żądać odszkodowania od drugiego sąsiada lub firmy wykonującej inwestycję? Jak wysokie mogło by być to odszkodowanie? Czy można zablokować korzystanie z kanalizacji i żądać aby została wykonana zgodnie z planem?
Proszę o odpowiedz, byłbym wielce zobowiązany. Pozdrawiam.

od strony prawnej masz niezidentyfikowaną rurę, ponieważ zgodnie z dokumentacją nie jest to żadne przyłącze

1. Idź do sąsiada i postaraj się załatwić sprawę ugodowo powiedź aby zdemontował przyłącze nie legalnie postawione na twoim terenie

2. Na przyłączu oraz w najbliższym sąsiedztwie nie radzę budować domu czy innej budowli - z tego powodu jeśli będziesz chciał zostawić to dzikie łącze musisz się liczyć z znacznymi utrudnienia i kilka krotnym spadkiem wartości w przypadku zasiedzenia służebności przesyłu

3. co prawda linie orzecznictwa są różne ale istnieje możliwość zasiedzenia służebności przesyłu ... dlatego nie radzę 'zlewać' sprawy tylko działać tj zrobić wszystko aby nielegalne przyłącze przestało istnieć , przestało działać ...

4. Mały otworek w środku nielegalnego przyłącza i Pianka uszczelniająca stosowana do okien o 1.oo w nocy po 3 godzinach stężeje nie do ruszenia (ok3 opakowania), następnego dnia koniecznie zacznij robić porządki wiosenne - nikogo nie wpuszczaj na działkę aby nie zakłócał twoje spokoju wewnętrznego, weź wszelkie papiery co by w razie przyjazdu jakichś służby powtarzać z uporem maniaka:

Ale o co chodzi :?: przecież na tej działce żadnego przyłącza NIE MA :!: Panowie patrzcie w wyrys z EGiB przyłącze jest gdzie indziej a jak komuś się rura zapchała to szukajcie w koronie drogi publicznej - tak jak na mapie ewidencyjnej / zasadniczej - Nie ma rury Hmmm ciekawe kto je wkreślił i przyjął jako wykonane poprawnie, no panowie muszę kończyć bo mi trawą działką zarasta a mam obowiązek walczyć z różnymi 'chwastami' ... Wam radzę to samo ...

Ostatnia edycja:
Powrót