Naruszenie godności ucznia, mobbing.

• Autor wątku Autor wątku szymon1337
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szymon1337

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam, mój syn został w szkole podstawowej 7 klasy oskarżony o mobbing. Polegał on na tym, że zabrał uczniowi z jego klasy papierowe pudełko i według nauczyciela zostało ono zniszczone (Syn zaprzecza). Nauczyciel na lekcji powiedział "[...] osoby które się tak zachowują są nazywane sadystami i psychopatami [...]", słowa były skierowane do mojego syna, nauczyciel wpisał mu uwagę. Następnie syn poszedł rozmawiać z pedagogiem i spisać przebieg zdarzeń. I teraz główne pytanie, to co zrobił nauczyciel, podlega jakiejś karze? Bo w mojej opinii, nauczyciel nie miał prawa nazwać tak ucznia. Co mogę z tym zrobić? :rolleyes:

A nauczyciel wyjdzie z tego bez problemów? Bo zachowanie było nie odpowiednie ze strony nauczyciela.

Nieodpowiednie, to jest zachowanie twojego syna. Proponuje wziac sie za jego wychowanie, bo jeszcze jest czas

Dzień dobry!

Kodeks Karny Art.212

"§ 1. Kto pomawia inną osobę, grupę osób, instytucję, osobę prawną lub jednostkę organizacyjną niemającą osobowości prawnej o takie postępowanie lub właściwości, które mogą poniżyć ją w opinii publicznej lub narazić na utratę zaufania potrzebnego dla danego stanowiska, zawodu lub rodzaju działalności,

podlega grzywnie albo karze ograniczenia wolności."

Może Pan złożyć skargę do lokalnego Kuratorium Oświaty oraz zawiadomienie o możliwości popełnienia przestępstwa do policji lub sądu. Niedopuszczalnym jest, aby funkcjonariusz publiczny zachowywał się w tak karygodny sposób.

Pozdrawiam

13 przy nicku to prawdopodobnie wiek, co tlumaczyloby niski poziom udzielonej odpowiedzi

Kodeks Karny Art.212
Nie wiesz, o czym piszesz.

Owszem. Dobrze wiem o czym piszę.

funkcjonariusz publiczny
Nie wiesz, o czym piszesz.

Owszem. Nie sprecyzowałam. Nauczyciel nie jest funkcjonariuszem publicznym aczkolwiek podlega takiej samej ochronie jak funkcjonariusz publiczny.

13 przy nicku to prawdopodobnie wiek, co tlumaczyloby niski poziom udzielonej odpowiedzi

13 przy nicku to prawdopodobnie mój dzień urodzenia, co tłumaczyłoby dlaczego ta magiczna liczba znalazła się w moim nicku.

Pozdrawiam

Kalia13 napisał:
Owszem. Dobrze wiem o czym piszę.
Tak? To wytłumacz mi proszę, w jaki sposób czyn opisany w pierwszym poście spełnia przesłanki art. 212 oraz, co ma tutaj do rzeczy fakt, że nauczyciel podlega, w określonych sytuacjach, ochronie takiej, jak funkcjonariusz publiczny.

Powrót