naruszenie praw autorskich - towar zakupiony w hurtowni

• Autor wątku Autor wątku baniabania
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

baniabania

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam,
Zakupiłem klocki w legalnej, polskiej hurtowni, mają nalepkę importera, kod kreskowy, certyfikat itp i sprzedawałam je na allegro pod taką nazwą jakie widniało na opakowaniu. Po ok półtora tygodnia dostałem pocztą wezwanie do zaniechania naruszania prawa autorskiego oraz czynu nieuczciwej konkurencji. Okazuje się że owe klocki mają opakowania bardzo podobne (robione na wzór) do opakowań opatentowanych klocków (nie jest to lego, nie jest to marka znana na rynku, kompletnie jej nie kojarzyłem). W piśmie żadają ode mnie zaniechania sprzedaży, wycofania ofert, zniszczenia reszty towaru oraz 5tys odszkodowania wpłaconego w ciągu 5 dni i oddania korzyści majątkowej (wyliczyli ją jako iloczyn ofert na aukcji i ceny produktu), napisania ile towaru i od kogo kupiłem, ile towaru i komu sprzedałem. Oczywiście do pierwszych punktów nie mam wątpliwości, jeśli faktycznie importer nie dopilnował sprawy i klocki naruszają prawo wasności intelektualnej to jest to zrozumiałe. Natychmiast zamknąłem aukcje, resztę towaru spakowałem do zniszczenia (czy może powino się odesłać je do hurtowni w której kupiłem?). Mój zarobek na całej sprzedaży, która trwała zaledwie kilka dni to jakieś kilkaset zł, po odjęciu kosztu produktów które zniszczę wyjdę może na 0, może dopłacę. Czuję się w tej sprawie również poszkodowany. Rozumiem, gdyby to były produkty typu NIKE, LEGO itp, znane globalnie, wtedy bardzo ciężko byłoby handlować nieświadomie produktami bardzo podobnymi. Ale w moim przypadku bardzo mało prawdopodobne było bym był świadomy, że istnieje jakiś pierwowzór...Czy miał ktoś podobny przypadek? Co zrobić w tej sytuacji? Prowadzę małą działalność, głównie na granicy opłacalności, kwota 5tys jest dla mnie sporą kwotą, w dodatku nie czuję się winny zaistniałej sytuacji. Jakie kwoty mogą wchodzić w grę w przypadku gdyby sprawa trafiła do sądu? Przedmiot sporu - klocki w detalicznej cenie ok 10zł. Klocków kupiłem za ok 1tysiąc zł.

baniabania napisał:
... Co zrobić w tej sytuacji? ...
Na drodze cywilnej zwrócić się z roszczeniami regresowymi wobec hurtowni.
Roszczenia z tytułu Prawa własności przemysłowej określa Art. 287., a z tytułu nieuczciwej konkurencji, Art. 18..

PS.
Na jakie konkretnie art. (przepisy prawne) powołuje się pokrzywdzony? Nie Ty wprowadziłaś owe towary do obrotu, zatem nie zawsze można Tobie przypisać konkretne czyny.

Ostatnia edycja:
Przecież ty nie jesteś ich producentem, kupiłeś je i sprzedajesz dalej.
Nikomu ich nie ukradłeś ani nie podrobiłeś loga.

Ktoś tu chyba szuka "jelenia".

Byś może dostałeś pismo od konkurencji.

mpn103 napisał:
... kupiłeś je i sprzedajesz dalej. ...
W przypadku podróbki będzie to również przestępstwo. Odpowiedzi na pytania z postu #2 mają duże znaczenie.

dzieki za zaintersowanie. artykuły: 79pnkt 1, 3, 4 ustawy z 1994 o prawie autorskim i prawach pokrewnych, oraz art 10 ust 2 ustawy z dnia 16.4.1993 o zwalczanu nieuczciwej konkurencji, art 18 ust 2 tej samej ustawy,

Ty nie wprowadziłaś owego towaru do obrotu, żadnego z przytoczonych art. nie można wobec Ciebie zastosować. Zwróć się na realu do odpowiedniej kancelarii prawnej bo sama nie dasz sobie rady.

Powrót