G
genie
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 11
Kilka miesięcy temu zarejestrowałem firmę i zakupiłem domenę dla strony internetowej o tej samej nazwie co nazwa firmy. Kilka dni temu otrzymałem wiadomość e-mail od pewnej firmy ze Stanów Zjednoczonych, która zarzuca mi naruszenie praw autorskich z powodu stosowania tej samej nazwy (okazało się, że firma nazywa się tak samo jak moja i jej strona internetowa ma też taką samą nazwę tylko z innym rozszerzeniem (oni mają .com, a ja mam .eu). Domagają się ode mnie zaprzestania działalności pod tą nazwą i zrezygnowania z używanej domeny, co więcej proszą o przeniesienie praw do tej domeny na nich. Wykupiłem tę domenę na rok od firmy hostingowej, więc nie jestem jej właścicielem i chyba nawet nie mam prawa przenieść prawa własności do tej domeny na kogoś innego, nawet jeśli chciałbym to zrobić. Firma z USA grozi podjęciem dalszych kroków prawnych, ale czy rzeczywiście będę zmuszony zrezygnować z tej domeny i zmienić nazwę firmy? Profil działalności jest podobny, bo odzwierciedla się w nazwie firmy. Firma z USA prawdopodobnie obawia się utraty części rynku, ale moja firma jest bardzo niewielka i nie mam zamiaru odbierać klientów tej dużej firmie. Firma oskarża mnie m.in. o tworzenie fałszywego wizerunku przez posługiwanie się jej nazwą. Tak czy owak firmę zarejestrowałem w Polsce bez problemu i zakupiłem domenę legalnie bez żadnych zastrzeżeń ze strony firmy hostingowej sprzedającej mi przedmiotową domenę. PS. Działam w branży tłumaczeniowej, w zasadzie tylko w zakresie tłumaczeń pisemnych z angielskiego na polski, podczas gdy firma z USA prowadzi działalność globalną (tłumaczenia, oprogramowanie). Czy mogę spokojnie kontaktować się z nowymi klientami pod taką samą nazwą jak tamta firma?