naruszenie praw autorskich w zakresie nazwy firmy/domeny

• Autor wątku Autor wątku genie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

genie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Kilka miesięcy temu zarejestrowałem firmę i zakupiłem domenę dla strony internetowej o tej samej nazwie co nazwa firmy. Kilka dni temu otrzymałem wiadomość e-mail od pewnej firmy ze Stanów Zjednoczonych, która zarzuca mi naruszenie praw autorskich z powodu stosowania tej samej nazwy (okazało się, że firma nazywa się tak samo jak moja i jej strona internetowa ma też taką samą nazwę tylko z innym rozszerzeniem (oni mają .com, a ja mam .eu). Domagają się ode mnie zaprzestania działalności pod tą nazwą i zrezygnowania z używanej domeny, co więcej proszą o przeniesienie praw do tej domeny na nich. Wykupiłem tę domenę na rok od firmy hostingowej, więc nie jestem jej właścicielem i chyba nawet nie mam prawa przenieść prawa własności do tej domeny na kogoś innego, nawet jeśli chciałbym to zrobić. Firma z USA grozi podjęciem dalszych kroków prawnych, ale czy rzeczywiście będę zmuszony zrezygnować z tej domeny i zmienić nazwę firmy? Profil działalności jest podobny, bo odzwierciedla się w nazwie firmy. Firma z USA prawdopodobnie obawia się utraty części rynku, ale moja firma jest bardzo niewielka i nie mam zamiaru odbierać klientów tej dużej firmie. Firma oskarża mnie m.in. o tworzenie fałszywego wizerunku przez posługiwanie się jej nazwą. Tak czy owak firmę zarejestrowałem w Polsce bez problemu i zakupiłem domenę legalnie bez żadnych zastrzeżeń ze strony firmy hostingowej sprzedającej mi przedmiotową domenę. PS. Działam w branży tłumaczeniowej, w zasadzie tylko w zakresie tłumaczeń pisemnych z angielskiego na polski, podczas gdy firma z USA prowadzi działalność globalną (tłumaczenia, oprogramowanie). Czy mogę spokojnie kontaktować się z nowymi klientami pod taką samą nazwą jak tamta firma?

Dużo zależy od tego, czy naruszyłeś np. ich prawa do znaku towarowego. Na samych prawach autorskich nie wiele myślę ujadą, jeśli to duża firma najpewniej mają globalny znak towarowy - więc sytuacja układa się dla Ciebie niekorzystnie.

Bardzo dziękuję za odpowiedzi.

Powrót