naruszenie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku asia26
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

asia26

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
mam bloga na naszej generacji i dziś zobaczyłam że jakaś osoba skopiowała moja stronę wszystko co na niej miałąm zdjęcia na których jestem moje filmiki itp no dosłownie wszystko i wkleiła na swoją stronę jako swoje zgłosiłam to już moderatorowi co jescze mogę zrobić przecież to naruszenie mojej prywatności plagiat

Jak chronione są prawa autorskie?

Prawa osobiste chronione są w następujący sposób:

* Twórca, którego autorskie prawa osobiste zostały zagrożone cudzym działaniem, może żądać zaniechania tego działania,
* W razie dokonanego naruszenia może
także żądać, aby osoba, która dopuściła się naruszenia, dopełniła czynności potrzebnych do usunięcia jego skutków, w szczególności aby złożyła publiczne oświadczenie o odpowiedniej treści i formie (np. w gazecie),
* Jeżeli naruszenie było zawinione, sąd może przyznać twórcy odpowiednią sumę pieniężną tytułem zadośćuczynienia za doznaną krzywdę albo - na żądanie twórcy - zobowiązać sprawcę, aby uiścił odpowiednią sumę pieniężną na wskazany przez twórcę cel społeczny (np. na PCK).

Prawa majątkowe chronione są w natomiast w następujący sposób:

* Twórca może żądać od osoby, która naruszyła jego autorskie prawa majątkowe, zaniechania naruszenia (np. Kowalski żąda aby, Nowak przestał bezprawnie kopiować jego programy komputerowe),
* Twórca może także żądać wydania uzyskanych korzyści albo zapłacenia w podwójnej, a w przypadku gdy naruszenie jest zawinione, potrójnej wysokości stosownego wynagrodzenia z chwili jego dochodzenia,

Twórca może również żądać naprawienia wyrządzonej szkody, jeżeli działanie naruszającego było zawinione.

Aby dochodzić ochrony praw autorskich musimy złożyć
pozew w Sądzie Okręgowym.

Więcej o prawach autorskich tutaj: "prawa, autorskie" - znaleziono artykuły: 5, opinie: 14, pytania: 143, dokumenty: 6, wyniki 1-10 - e-prawnik.pl

Powrót