Naruszenie praw autorskich

• Autor wątku Autor wątku sNaxu
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sNaxu

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam. Znalazłem forum na internecie a potrzebuję pilnie odpowiedzi, ponieważ dostałem wezwanie do zaniechania naruszeń praw autorskich.
Czy jeżeli edytowałem i usunąłem parę rzeczy w oprogramowaniu to i tak istnieją przypisane do niego prawa autorskie?
Dodam, że podczas zakupu oprogramowania na komunikatorze skype nie dostałem informacji, że posiada prawa autorskie.
Dziękuję i pozdrawiam.

Ostatnia edycja:
sNaxu napisał:
... Dodam, że podczas zakupu oprogramowania na komunikatorze skype nie dostałem informacji, że posiada prawa autorskie.
Dziękuję i pozdrawiam.
Nie musi być takiej informacji. Program komputerowy jest utworem i jest chroniony z mocy ustawy Prawo autorskie, ich istnienie nie wymaga żadnego oznaczenia.
sNaxu napisał:
... czy jeżeli edytowałem i usunąłem parę rzeczy w oprogramowaniu ...
Naruszyłeś cudze prawa autorskie, zarówno osobiste jak i majątkowe.

LeszsekS napisał:
Naruszyłeś cudze prawa autorskie, zarówno osobiste jak i majątkowe.
Nawet jeżeli ponad 40% oprogramowania jest inne od oryginalnego?

Co to ma do rzeczy, nie miałeś prawa tego robić. Dokonałeś opracowania cudzego utworu, korzystanie z niego i rozporządzanie nim wymaga zgody autora utworu pierwotnego.

Ostatnia edycja:
No właśnie kupując oprogramowanie za kwotę 200zł dostałem je na własny użytek - w tym przypadku było to oprogramowanie umożliwiające rozgrywkę na serwerze gry wieloosobowej. Mogę je edytować, usuwać lub dodawać to co zechcę - bo je kupiłem. Jeżeli Cię źle rozumiem to wybacz.

sNaxu napisał:
... Mogę je edytować, usuwać lub dodawać to co zechcę - bo je kupiłem. ...
Nie, nie możesz. Nabyłeś albo licencję, albo egzemplarz, nie nabyłeś praw autorskich majątkowych, a tylko te uprawniają do takiego działania.

LeszsekS napisał:
Nie, nie możesz. Nabyłeś albo licencję, albo egzemplarz, nie nabyłeś praw autorskich majątkowych, a tylko te uprawniają do takiego działania.

Czyli zakupując oprogramowanie mam prawo tylko do jego użytkowania? Nie edycji?

Tak, dozwolony użytek programu komputerowego określa Art. 75. Prawa autorskiego.

Powrót