Naruszenie praw konsumenta przez Viagogo

• Autor wątku Autor wątku Deadsmell
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

Deadsmell

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dobry wieczór

TL;DR: Kupiłem dwa bilety. Bilety są imienne. Nie mogę z nich skorzystać. Firma pośrednicząca tranzakcji bierze odpowiedzialność za bilety i zapewnia, że z imiennych biletów korzystać można. Z firmą nie mogę nawiązać kontaktu, pomimo że działa na całym świecie i jest bardzo popularna, ale także notoryczna (o czym dowiedziałem się w praniu). Firma jest zarejestrowana w Szwajcarii, UOKiK nie pomoże, nie wiem co robić dalej. Proszę o radę.

5 grudnia 2016 kupiłem dwa bilety na koncert w Holandii przez szwajcarską firmę Viagogo. Firma działa jak giełda biletów - pośredniczy między osobą sprzedającą bilet, a kupującym.

Bilety otrzymałem 10 grudnia 2016. Na biletach widnieje imię i nazwisko jakiejś osoby, prawdopodobnie kogoś z Holandii.

W Centrum pomocy (FAQ) na stronie Viagogo jest napisane, że:
"Dlaczego na moich biletach jest wydrukowane imię innej osoby?"
"Viagogo udostępnia swoją platformę osobom trzecim, w tym indywidualnym sprzedającym. To oznacza że może się zdarzyć, że imię pierwotnego kupującego będzie wydrukowane na bilecie. Taki bilet jest ważny. Twoje imię nie musi się zgadzać z imieniem wydrukowanym na bilecie aby uzyskać wstęp na wydarzenie."

Chciałem być pewny, że to nie będzie stanowiło problemu - w końcu wyjazd do Holandii trzeba zaplanować z dużym wyprzedzeniem.
28 grudnia 2016 napisałem do wydawcy biletów i organizatora zapytanie, czy moje bilety są ważne.
Oto odpowiedź Ticketmaster NL:

We have contacted the organisation for you.
Unfortunately you have to show your ID when you have a VIP ticket.
That means that you can't go in with the VIP ticket with someone else's name on it.
We are sorry to give you the bad news.

Kind regards,
Team Ticketmaster

Oto odpowiedź organizatora wydarzenia 013 Netherlands:
Thanks for your email. You bought your tickets on a second hand marketplace called Viagogo. I can not help you with your ticket because the place you bought your tickets is a reselling marketplace for tickets and not the official Ticketpartner of 013/Ayreon. Last year we had a couple of customers who bought via Viagogo or other online platforms, some of these tickets where not valid.

Met vriendelijke groet,
Gijs Bernard

Od tego momentu próbowałem nawiązać kontakt z supportem na stronie Viagogo, co niestety było bardzo trudne, bo:
  • Pod numerem telefonu automatyczna sekretarka twierdziła, że z moim zamówieniem jest wszystko w porządku i nie wymaga ono konsultacji, a jeżeli chcę to mogę posłuchać wersji audio ich "frequently asked questions".
  • "Contact us" na stronie przenosi do "frequently asked questions"
  • Na Twitterze istnieje podobno support od poniedziałku do piątku w godzinach od 9 do 18 GMT (https://twitter.com/viagogo). Jak komuś się nudzi to polecam kliknąć w ich posty i poczytać odpowiedzi. Pisałem do nich kilka razy i nigdy nie odpowiedzili. Wnioskując z odpowiedzi pod postami, wszystko to "pic na wodę".
  • Napisałem na adres e-mail corporate@viagogo.com, ale otrzymałem odpowiedź:
    This inbox is not for Customer Service queries. If you have a question related to an order please visit our Help Centre to contact us.
  • Po jakimś czasie trafiłem na opcję w FAQ, gdzie wybrałem, że data na moich biletach nie zgadza się z datą koncertu i otworzyło mi się okno, gdzie mogłem napisać wiadomość do supportu. Teraz jak sprawdziłem już tej opcji nie ma - zamiast tego jest dla mnie dostępna opcja "There was an issue with my tickets at the venue".

29 grudnia 2016 napisałem, że na kupione bilety nie wejdę na teren imprezy, ponieważ organizator twierdzi przeciwnie niż firma Viagogo, a to jednak jego zdanie się liczy. Poprosiłem o zwrot pieniędzy.
Nie otrzymałem odpowiedzi.

Ponowiłem próbę 9 stycznia 2016. Otrzymałem odpowiedź 10 stycznia 2016:
Thank you for the information provided. We will investigate this information and be in contact to advise about it.

13 stycznia 2016 otrzymałem kolejną odpowiedź:
As we're a ticket marketplace for people to buy and sell tickets, the person selling the tickets sets the price when they list them. The price they set may be over or under the face value which is what the event organisers print on the ticket you receive.

The name on the tickets will also be that of the seller as obviously they are the ones who originally purchased the ticket and that's the name the event organizer has printed on them. Although your own name may not be on the tickets, they are perfectly fine and valid to use.

To help buyers know what the face value is and so they can decide if they want to pay what the seller is asking for, it is a requirement that all sellers input the face value before they can list. This allows us to provide the range of face values for that particular event so you can decide if you're happy to pay the prices asked by the sellers. This information is visible on the event page directly under the listings. Mobile devices and certain browsers display an 'Information' symbol (a blue 'i') next to the event name where this info is viewable. The information provided shows the face value and also any other important info relating to that particular event such as age restrictions etc. The face value info appears something like this:
• Prices are set by sellers and may be lower or higher than face value. Prices exclude booking and delivery fees (applicable by transaction). Original face value price per ticket (excluding fees) is shown here. The full breakdown of the charges are also displayed on the 'Review Purchase' page just before you click on 'Buy Tickets' but if you need to see this information you can see it by going to your Purchases, and clicking on 'View Details' under the total price paid.

Może to jest subiektywne wrażenie, ale chyba customer support odpisał mi jak automat.
Odpisałem na powyższą wiadomość ponowną prośbę o zwrot pieniędzy, która została już bez odpowiedzi.

Zgodnie z warunkami świadczenia usług, tranzakcje, którym pośredniczy Viagogo są objęte ich gwarancją, która między innymi mówi, że:
  1. Kupujący otrzyma bilety przed wydarzeniem, a w przeciwnym wypadku może prosić o zwrot pieniędzy. (Dawniej w regulaminie była mowa o czasie do trzech dni przed wydarzeniem, ale to zmienili).
  2. Jeżeli kupujący otrzyma bilety, które są niezgodne z tymi, które zamówił lub bilety, które są niewłaściwe i nie mogą być wykorzystane na terenie imprezy, osoba powinna zgłosić się do 14 dni po otrzymaniu biletów, aby otrzymać zwrot pieniędzy.
  3. Jeżeli kupujący napotka problem z biletami na terenie imprezy, zgłoszenie musi wpłynąć w ciągu 48 godzin od wystąpienia incydentu. W niektórych przypadkach należy wypełnić "Dispute Claim Form" i odesłać w ciągu 5 dni roboczych od chwili otrzymania formularza.

Do dalszej lektury załączam link do zasad świadczenia usług:
viagogo - Buy & Sell Concert, Sport & Theater Tickets - po angielsku
viagogo - Kupuj i Sprzedawaj bilety na Koncerty, Wydarzenia Sportowe i Teatralne - po polsku

Na tę chwilę napisałem do jakiejś instytucji w Szwajcarii i oczekuję odpowiedzi, a UOKiK mi wyjaśnił, że są ograniczeni do UE, Islandii i Norwegii.

Gdzie powinienem skierować się dalej?

Proszę o radę
Deadsmell

Ostatnia edycja:
Cześć!
Jestem w takiej samej sytuacji jak Ty. Kupiłem bilety i widnieje na nich inne nazwisko.
Odpowiedzieli Ci? Odzyskałeś kasę?
Pozdrawiam
Piotrek

Wchodź z tymi biletami co masz, nawet jeżeli jest to w innym kraju. Pieniądze możesz odzyskać dopiero jak nie zostaniesz wpuszczony na teren imprezy. Ja chciałem otrzymać formalne oświadczenie od organizatora, który zarzekał się, że mnie nie wpuści, bo koncert był w Holandii. Tydzień przed imprezą powiedział mi, że jednak nie będzie wymagał zgodności danych osobowych, przez co cały plan odzyskania pieniędzy na dystans zgnił, a bilety lotnicze były już za drogie, żeby był sens tam lecieć.

Ostatnia edycja:
Powrót