Naruszenie prawa czy też nie?

• Autor wątku Autor wątku us3r
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
U

us3r

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam,
chciał bym wiedzieć czy naruszeniem prawa jest jeśli stworzę stronę internetową na której użytkownicy będą mogli podać Imie i Nazwisko, telefon i inne dane osób które nie wywiązały się z "umów ustnych" zawartych z nimi następnie każdy będzie mógł wprowadzić dane osób z którymi chciał by zawrzeć takową umowę i sprawdzić czy osoba której szuka znajduje się w bazie, jeśli się znajduje to znaczy że jest to osoba nie wywiązująca się z takiej umowy.

Coś takiego tylko "w drugą stronę". Chcę zrobić bazę nie wywiązujących się zleceniodawców.

A w jaki sposób i na jakiej podstawie chcesz weryfikować zgłoszenia niepolecanych zleceniodawców? Nie polecam publikowania nieprawdy, jedynie w oparciu o "bo ktoś tak powiedział", bo można za pomówienie odpowiedzieć ...

Pozdrawiam :cool:

Nie mam zamiaru tego weryfikować, chce tylko żeby dało się sprawdzić czy dana osoba jest w bazie danych, bez wyświetlania dlaczego się tam znalazła(chociaż strona ma zawierać wyłącznie osoby nie wywiązujące się z umów). Czy coś takiego może nie przynieść problemów prawnych? Jeśli nie to jak przekształcić to w taki sposób aby nie naruszało prawa?

Przepraszam, że się wtrącę, kompletnie nie mam wiedzy w kwestiach prawny, ale... Jeśli nie masz zamiaru weryfikować zgłoszeń na nieuczciwych zleceniodawców tzn, że każdy będzie mógł tam wpisać, załóżmy, moje dane, dodać, że go oszukałam, wykorzystałam i okradłam, i taka opinia będzie ciążyła, bezpodstawnie, na mojej osobie/nazwisku/firmie? Doczytałam, że nie będzie napisane dlaczego tam się znalazłam, jednak sam fakt, że jednak moje dane tam figurują jest wystarczający, aby popsuć wizerunek i podważyć wiarygodność. Czy coś może źle przeczytałam? Jeśli jednak dobrze zrozumiałam, to tak po ludzku, radzę Ci się dobrze nad tym zastanowić, bo Twoja strona może być narzędziem do zemst i ogólnie - wyrządzania komuś krzywdy, a to, prędzej czy później, na pewno będzie skutkowało pociągnięciem Cię do odpowiedzialności prawnej.

Ostatnia edycja:
Podobny temat. Czy moge opisujac na stronie pewne wydarzenie podac dane osob bioracych w tym udzial? Lekarzy, prokuratora i osob prywatnych. Istnieja nagrania z rozmow, wiec z pomowienia raczej sie wybronie. W kazdym razie tak sadze. Co jesli podam nazwisko osoby, z ktora byl romans? Czy moge zamiescic film (nie z sytuacji intymnej) bez zgody wystepujacej na nim osoby, ale na przyklad z zamazana twarza ale z informacja kto to jest? A nagranie rozmowy (sama fonia) bez zgody? Pozdrawiam

Powrót