Naruszenie RODO

• Autor wątku Autor wątku Lila03
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

Lila03

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,
Z góry przepraszam, jeśli taki wątek już istnieje, lecz nie mogłam go znaleźć.
Spotkała mnie taka sytuacja: pewna firma X otrzymała od innej moje dane osobowe dotyczące wniosku kredytowego. (Powiedziałam zgody marketingowe, więc to nie problem)
Zaczęłam otrzymywać od owej firmy X dużą ilość maili, smsów, telefonów z ofertą kredytową. Nie byłam zainteresowana, dlatego też wysłałam do nich maila w którym wnioskowałam o cofnięcie zgód marketingowych i zaprzestanie przetwarzania moich danych osobowych w celach informacyjnych i marketingowych. Bez skutku, ciągle przychodziły smsy i maile. Po kilku dniach wysłałam ponownie maila w którym informuję, że nie wyrażam zgody na przetwarzanie moich danych osobowych w celach informacyjnych i marketingowych. Brak reakcji. Dziś rano dostaję kolejnego maila. Było to już bardzo uciążliwe żeby co dzień usuwać maile/smsy. Zastanawiać się czy odebrać połączenie czy to tylko strata czasu (w ten sposób nie odebrałam telefonu od rekrutera i straciłam możliwość podjęcia pracy).
Zdecydowałam się dziś odpisać, że w związku z zaistniałą sytuacją i bezprawnym przetwarzaniem danych osobowych zgłaszam sprawę na drogę sądową.
O dziwo, odpowiedź była szybka. Napisali, że mieli prawo przetwarzać dane osobowe ponieważ w ich regulaminie widnieje zapis że mają 14 dni na odpowiedź na zgłoszenie mailowe.
Uważam, że większa moc prawną ma w tym wypadku Ustawa o ochronie danych osobowych a nie ich wewnętrzny regulamin. Proszę o odpowiedź czy mam rację.

Powrót