Naruszony wizerunek?

• Autor wątku Autor wątku gooffy
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gooffy

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam,

Rozpoczynam działalność związaną z dekoracją ślubów. Zaproponowałem znajomym, że udekoruje ich ślub za darmo - oni mieli mieć dekorację, ja fotografie do portfolio.
Nie spisywaliśmy umowy.

Zdjęcia są mojego autorstwa. Po publikacji zdjęć para żąda ode mnie usunięcia paru z nich (gdzie widać samochód i parę młodą)

Czy takie zdjęcia są naruszeniem czyjegoś wizerunku? Czy mają prawo żądać ode mnie ich usunięcia? Czy potrzebuję zgody na ich publikowanie?

link do zdjęć, o których mowa

Pozdrawiam,

Moim zdaniem żadne z tych 3 zdjęć nie rozpowszechnia wizerunku.

Witaj, moim zdaniem nie mają podstaw do żądania zaprzestania rozpowszechniania ich wizerunku, z uwagi, że nie są jednoznacznie identyfikowali na przedstawionych zdjęciach - brak widoku twarzy ani innych charakterystycznych elementów (tatuaż, wada rozwojowa, znamię, etc...) pozwalających tego dokonać.

A gdyby te podane w linku, których usunięcia żąda Para Nowożeńców, były umieszczone obok kilku, których Para usunąć nie każe, a dzięki którym można by ich bez problemu zidentyfikować ... to czy wtedy mogą?

np. 3 zakazane i 5 dopuszczonych w jednej galerii, pod jednym tytułem, itd. gdzie występują na 8 zdjęciach identyczne elementy (suknia, bukiet, itd.)

Pozdrawiam :cool:

P.S. Pytam bo Para chce zabronić publikacji tylko 3 zdjęć a nie wszystkich :)

§24 Każda osoba może posiadać tylko jedno konto na forum. Złamanie tej zasady grozi usunięciem wszystkich kont i całkowitym zablokowaniem dostępu do forum.
Parafrazując:
"Ktoś tu chyba ma dwa konta, oj będzie ban, oj będzie ban, oj będzie ban!"

Jeżeli o mnie chodzi, to bez bicia się przyznam, że mam 1 :( Taka już skaza - trzymam się jednego "nick'u" (Grim Reaper lub Grim - zależy co wolne), bo na więcej nazw nie mam pomysłu ;)

Pytanie zadałem, żeby poddać w wątpliwość tą pewność, że na pewno nie mogą domagać się zaprzestania rozpowszechniania ich wizerunku, bo nie można ich zidentyfikować - sugestia na podstawie 3 zdjęć, przy czym jest napisane, że tylko te zdjęcia mają być usunięte - te 3 z kilku (nie wiemy ilu i co na nich jest) :)

Pozdrawiam :cool:

Ostatnia edycja:
Hehehe, a już myślałem :D
I to w wątku, w którym pisze mod...

Grim Reaper napisał:
A gdyby te podane w linku, których usunięcia żąda Para Nowożeńców, były umieszczone obok kilku, których Para usunąć nie każe, a dzięki którym można by ich bez problemu zidentyfikować ... to czy wtedy mogą?
moim zdaniem nie.
Ripper napisał:
Hehehe, a już myślałem :D
I to w wątku, w którym pisze mod...
hi, hi, takich osobników oddajemy zwykle do dyspozycji naszego Inkwizytora Globalnego....

na pozostałych fotach znajdują się dekoracje kościoła, sali weselnej i detali (kompozycje, dekoracje ławek...), gdzie nie ma żadnych osób i elementów z tych fotografii.
Fotki znajdują się w jednej galerii zatytuowanej jako imiona (zmienione!). Jest ich 14.

Dziewczyna posiada znamie, które po retuszu zdjęcia zostało ono usunięte.

Pytanie zadane przez Grim Reaper'a zostało zadane jako kontynuacja mojego pytania. Zostało zadane przez kogoś innego - korzystam z 1 nicku.

Ostatnia edycja:
Powrót