Narzucanie cen sprzedaży detalicznej

• Autor wątku Autor wątku janeczka1500
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

janeczka1500

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, od jakiegoś czasu prowadzę sklep internetowy w ramach dropshippingu. W umowie, którą podpisałam z hurtownią jest klauzula dotycząca obowiązku stosowania cen sugerowanych przez hurtownię - w większości ceny są zawyżone w stosunku do średnich cen rynkowych. Nie było możliwości negocjowania treści umowy. Zapis ten, był egzekwowany przez hutrownię - ilekroć zdarzyło mi się obniżyć ceny nawet o 2-3%, dostawałam maila z informacją, że łamę postanowienia umowy i byłam wzywana do zmiany ceny na sugerowaną.
Tym razem hurtownia weszła na Allegro zakładając własny sklep i na wszytkich aukcjach cena jest o 15-20% niższa od cen sugerowanych. Po wielkorotnych mailach z prośbą o wyjasnienie sytuacji nie dostałam konretnej odpowiedzi. W tym momencie hurtownia działą na moją niekorzyść, bo na tle ich cen moje są o wiele wyższe i zgodnie z umową nie mogę ich obniżyć. Czy zgłoszenie do UOKiK dotyczące naruszenia art. 6 ust. 1 pkt 1 ustawy o ochronie konkurencji i konsumentów będzie zasadne w tym przypadku? Czy w ogóle taka umowa jest zgoda z prawem? Będę bardzo wdzięczna za jakiekolwiek sugestie.

Powrót