Naszywki z logiem

• Autor wątku Autor wątku VasiLiev
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

VasiLiev

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam serdecznie,
Otóż chodzi mi dokładniej oto czy jeśli posiadam załóżmy jakąś organizację i wykonałem projekt naszywki swój własny. Wiadomo raz ktoś należy do organizacji potem z niej odchodzi, chciałbym teraz odzyskać naszywkę która jest w jego posiadaniu.
Czy muszę załatwić sobie jakieś prawa autorskie do loga lub coś w tym stylu?
Czy jeśli dana osoba podpisała własnoręcznie regulamin mówiący o tym, że mogę odebrać naszywkę w każdej chwili a ona nie chce mi jej zwrócić, są jakieś kruczki prawne?

Druga sprawa to sprawa loga. Czy logo musi być gdzieś zarejestrowane tak abym miał na nie wyłączność?

Wiem, że trochę namotałem ale nie potrafię uzbierać słów w tej chwili :-)
Pozdrawiam, VasiLiev

Witaj,
VasiLiev napisał:
Czy logo musi być gdzieś zarejestrowane tak abym miał na nie wyłączność?
aby mieć faktyczną wyłączność na logo należałoby go zarejestrować jako zastrzeżony znak towarowy, zgodnie z ustawą prawo własności przemysłowej z roku 2000. Więcej informacji - UPRP - Strona główna.

Niezależnie od zastrzeżenia, jeśli to logo spełnia warunek bycia utworem w świetle ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych z 1994 roku, czyli jest twórcze i indywidualne, to taka grafika jest chroniona prawami autorskimi, które to posiada jej autor. Zaś prawa te stanowią między innymi, że wyłączność na wykorzystanie utworu ma jego autor. A więc jeśli wpisze się do regulaminu organizacji, który zaakceptuje jej członek, że wolno go używać jedynie w czasie przynależności do grupy - tak będzie. A jak ktoś nie zwróci - no cóż...

"No cóż..." czyli? Można go postraszyć jakąś tam odpowiedzialnością prawną?
Z góry bardzo dziękuję za odpowiedź ;)

Powrót