Natrętne telefony

• Autor wątku Autor wątku TomSim
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

TomSim

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
16
Dzień dobry, jeżeli ktoś typu telemarketer itp itd do mnie dzwoni, to na jaki przepis prawny mogę się powołać, żeby osoba dzwoniąca była zobligowana do podania mi źródła, z którego pozyskała mój nr telefonu? Kiedy usiłuję się tego dowiedzieć to rozmówca twierdzi, że z "zewnętrznych baz"

Po co kopać się z koniem, skoro są darmowe aplikacje które skutecznie blokują takie połączenia.

TomSim napisał:
Dzień dobry, jeżeli ktoś typu telemarketer itp itd do mnie dzwoni, to na jaki przepis prawny mogę się powołać, żeby osoba dzwoniąca była zobligowana do podania mi źródła, z którego pozyskała mój nr telefonu? Kiedy usiłuję się tego dowiedzieć to rozmówca twierdzi, że z "zewnętrznych baz"
Ma taki obowiązek. Wynika to chociażby z przepisów dot. ochrony danych osobowych. Ponadto ma obowiązek wykazanie posiadania twojej zgody na nawiązanie kontaktu telefonicznego do przedłożenia oferty (art. 172 pr. telekom.).
Ma też obowiązek podania pełnych danych swojego podmiotu.

Jeśli tego nie robi to możesz napisać skargę do odpowiednich instytucji (na każde naruszenie jest inna). Skarga jest bezpłatna.

X234 napisał:
Po co kopać się z koniem, skoro są darmowe aplikacje które skutecznie blokują takie połączenia.
Po to żeby bandyci nie czuli się bezkarni.

Powrót