Natychmiastowe wypowiedzenie najmu mieszkania

• Autor wątku Autor wątku Ale xa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Ale xa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam mam ogromny kłopot z mieszkaniem... nie płaciłam czynszu dwa miesiące i w zeszły pt otrzymałam pismo z sumą zadłużenia i natychmiastowym wypowiedzeniem najmu ... otrzymałam również list z ratusza Wohnungsverlust bym wstawiła się w jak najbliższym terminie by omówić tą sprawę. Byłam dzisiaj w ratuszu powiedziałam kobiecie, która tam pracuje że miałam pierwszy raz taką sytuację i że na spłatę długu mam, powiedziała że w takim razie możemy zapomnieć o całej sprawie, jednak nie spytałam jej czy mogę zostać w tym mieszkaniu, czy spłata zadłużenia wszystko załatwi? czy muszę to gdzieś zgłosić? czy to wypowiedzenie jest nieważne? pismo zostało wysłane 5tego grudnia , 12tego dostałam pismo z ratusza, wstawiłam się na termin i spłaciłam dług. Czy mam szansę by zostać w tym mieszkaniu? Będę wdzięczna za pomoc, pozdrawiam.

Jeśli zapłacisz tę zaległość, wypowiedzenie wynajmującego stanie się bezskuteczne, co oznacza, że umowa najmu nadal będzie obowiązywała, i że nadal będziesz mogła w tym mieszkaniu mieszkać. Wynika to z przepisu § 569 ust. 3 pkt. 2 BGB (BGB=Bürgerliches Gesetzbuch=niem. kodeks cywilny). Ten przepis daje szansę najemcy, który najpóźniej w ciągu dwóch miesięcy od doręczenia pozwu o eksmisję zapłacił całe zadłużenie wynajmującemu. Ale skoro masz pieniądze, aby zapłacić, to nie czekaj, aż wynajmujący złoży w sądzie pozew o eksmisję, lecz zapłać mu tę zaległość jak najszybciej. Bo wprawdzie zapłacić mogłabyś też później (do dwóch miesięcy po doręczeniu pozwu o eksmisję), i wypowiedzenie stałoby się bezskuteczne (nieważne), ale koszty sprawy eksmisyjnej musiałabyś Ty zapłacić. A więc moja rada jest krótka i jasna: Zapłać zaległość jak najszybciej i zawiadom jednocześnie wynajmującego o o tym, że wszystko zapłaciłaś. W ten sposób wypowiedzenie stanie się bezskuteczne. Ale uwaga: Jeśli w ciągu ostatnich dwóch lat u tego samego wynajmującego już miałaś taką sytuację, to ten wyżej podany przepis nie działa.

PS.: Teraz dopiero doczytałem, że zaległość już zapłaciłaś, a więc wypowiedzenie stało się bezskuteczne zgodnie z § 569 ust. 3 pkt 2 BGB; tak jak napisłem wyżej.

Ostatnia edycja:
Zapomniałam dodać że dziś po terminie w ratuszu spłaciłam tą zaległość. Czyli mogę spać spokojnie i mam ogromną nauczkę na przyszłość,czynsz na pierwszym miejscu.... dziękuję pięknie za odpowiedź.

Tak, możesz spać spokojnie, bo jeśli podałby Cię teraz, po zapłacie zaległości, o eksmisję, boś się nie wyprowadziła, to sąd go pogoni i powie mu, żeby przeczytał sobie, co jest napisane w § 569 ust. 3 pkt 2 BGB.

Powrót