Nauczanie domowe

• Autor wątku Autor wątku 198494698154
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
1

198494698154

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Chodzę do 1 klasy w LO, mam 16 lat, przeczytałem na kilku stronach internetowych, że jest możliwy na pisemny wniosek rodzica do dyrektora szkoły wybór nauczania domowego (uczeń sam się uczy, a pod koniec roku szkolnego przychodzi na egzaminy klasyfikacyjne). Jednak po spytaniu nauczyciela w tej szkole dostałem odpowiedź, że coś takiego jak nauczanie domowe nie istnieje, a jedynie nauczanie indywidualne z powodu choroby, uniemożliwiającej normalną naukę w szkolę. To jak to w końcu jest? Liczę na szybką i dokładną odpowiedź.

Zauważyłem, że jest wiele tematów, w których nikt nie dostał odpowiedzi na zadane pytanie, a widząc, że mój temat odwiedziło prawie 2000 osób i nie dostał odpowiedzi, może go czekać taki sam los.
Dlatego jeśli wiecie, gdzie mógłbym dostać informacje na temat wyżej opisanej sprawy, proszę was o napisanie tutaj

nauczanie indywidualne-jeżeli uczeń nie może przebywać(uczyć się) w szkole z powodu choroby to nauczyciele przychodzą do domu.

Grazyna40 napisał:
nauczanie indywidualne-jeżeli uczeń nie może przebywać(uczyć się) w szkole z powodu choroby to nauczyciele przychodzą do domu.
Orzeczenie wystawia komisja lekarska.

Witaj,
Jedno z moich dzieci ukończyło edukację domową - całe gimnazjum i liceum , obecnie studiuje. Drugie dziecko cała podstawówka, teraz jesteśmy w III gimnazjum.
Świetny sposób nauki dla dzieci, które mają pasje muzyczne, sportowe , naukowe w jakimś konkretnym kierunku.
Edukacja domowa daje ogromne szanse i możliwości rozwoju. Jeżeli jeszcze masz wsparcie od rodziny to super. W każdej szkole można złożyć wniosek o edukację domową /to co innego niż indywidualny tok nauczania/. Na koniec roku przystępujesz do egzaminów z każdego przedmiotu z zakresu na dany okres nauczania.
Osobiście polecam zapisanie się do którejś ze szkół , które specjalizują się w takiej formie, jest ich sporo. Są to fajne grupy młodzieży, są organizowane różne warsztaty naukowe i wspierające. My należymy do Szkół Benedykta w Drohiczynie.

Grazyna40 napisał:

Grazyna40 napisał:
Orzeczenie wystawia komisja lekarska.

Dziękuję za odpowiedź, ale chodziło mi o nauczanie domowe.

jagna33 i anusia1234, dziękuję wam za odpowiedzi. Teraz jestem bardziej pewny tego, że coś takiego istnieje. Tylko moim problemem jest to, że rodzice nie wierzą, że coś takiego istnieje, a przedwczoraj zapytałem się o to nauczyciela i powiedział(jak już napisałem w 1 poście), że nie słyszał o czymś takim. Co mam zrobić w tej sytuacji? Chciałbym się uczyć samemu w domu, nie z rodzicami, którzy nie mieliby na to czasu. Do grup czy też organizacji także nie chcę się zapisywać. Szkoła do której teraz chodzę to publiczne liceum, ale z tego co napisaliście, do nauczania domowego nie potrzeba specjalnej szkoły, a w każdej dyrektor może wyrazić na to zgodę.

Bardzo proszę o odpowiedź, gdyż sprawa ta jest dla mnie niezwykle pilna.

Jeżeli ktoś korzystał z tego sposobu nauczania - domowego, lub ktoś zna osobę z tego korzystającą czy cokolwiek o tym słyszał niech napisze. Mówię tutaj o nauczaniu domowym ucznia(zdrowego) w szkole średniej (dokładnie to 1 klasa w liceum), bo w podstawówce to o wiele łatwiej ogarnąć. Bardzo dziwi mnie fakt, że nauczyciel w mojej szkole nic nie wie o nauczaniu domowym, skoro takie istnieje, gdyby to potwierdził, to rodzice by mi uwierzyli, że coś takiego jest.

198494698154 napisał:
To jak to w końcu jest?
Odpowiedź znajdziesz w ustawie prawo oświatowe, art. 37 (Dz.U. 2017 poz. 59).

Warto też wspomnieć o ustawie o systemie oświaty art. 16 ust. 8 u brzmieniu przed 01.09.2017 r. i po 01.09.2019 r. (Dz.U. 1991 nr 95 poz. 425)

p_a_g napisał:
Odpowiedź znajdziesz w ustawie prawo oświatowe, art. 37 (Dz.U. 2017 poz. 59).

Warto też wspomnieć o ustawie o systemie oświaty art. 16 ust. 8 u brzmieniu przed 01.09.2017 r. i po 01.09.2019 r. (Dz.U. 1991 nr 95 poz. 425)

W ustawie o systemie oświatowym art.16 ust. 8 jest napisane z 1991r.:
" [8. Na wniosek rodziców dyrektor odpowiednio publicznego lub niepublicznego
przedszkola, szkoły podstawowej, gimnazjum i szkoły ponadgimnazjalnej, do której
dziecko zostało przyjęte, może zezwolić, w drodze decyzji, na spełnianie przez dziecko
odpowiednio obowiązku, o którym mowa w art. 14 ust. 3, poza przedszkolem,
oddziałem przedszkolnym lub inną formą wychowania przedszkolnego i obowiązku
szkolnego lub obowiązku nauki poza szkołą.] "

Z kolei w ustawie z 2016r. :
". 1. Na wniosek rodziców dyrektor odpowiednio publicznego lub niepublicznego przedszkola, szkoły podstawowej
i szkoły ponadpodstawowej, do której dziecko zostało przyjęte, może zezwolić, w drodze decyzji, na spełnianie
przez dziecko odpowiednio obowiązku, o którym mowa w art. 31 ust. 4, poza przedszkolem, oddziałem przedszkolnym
w szkole podstawowej lub inną formą wychowania przedszkolnego i obowiązku szkolnego lub obowiązku nauki poza
szkołą. "

Chcę się tylko upewnić - szkoła ponadpodstawowa to gimnazjum i szkoła średnia też, tj. liceum?

Jeżeli ktoś skończy liceum w trybie nauczania domowego to trudniej mu się dostać później na studia? Lub inaczej na niego patrzą przy rekrutacji(czy jak to się nazywa na studiach)?

Dowiedziałem się, że jednak nauczanie domowe to zły wybór - trudniej z pójściem na studia, znalezieniem pracy, dlatego też mało osób ten sposób nauczania wybiera. Dodatkowo samemu w wieku 16 lat (bez tłumaczenia nauczyciela czy rodzica) nie nauczę się na tyle, by dobrze zdać maturę (lub chociaż klasę). W publicznej szkole trudno jest o coś takiego dla zdrowego ucznia.

198494698154 napisał:
Dowiedziałem się, że jednak nauczanie domowe to zły wybór
nieprawda, dlaczego trudniej
198494698154 napisał:
z pójściem na studia, znalezieniem pracy,
to nie ma związku przecież
znam osoby które się w ten sposób uczą, ale nie całkiem samodzielnie, zapisują się do specjalnych szkół on line, bądż też jeżdzą kilka razy w roku na specjalne obozy, gdzie np uczą się chemii czy fizyki.
198494698154 napisał:
W publicznej szkole trudno jest o coś takiego dla zdrowego ucznia
oczywiście, bo to jest "nauczanie domowe", a nie "indywidualne"
myślę,że wiele by ci pomogło wejście na jakieś forum edukacji domowej i zapytanie tam bezpośrednio

jagna33 napisał:
nieprawda, dlaczego trudniej
to nie ma związku przecież
znam osoby które się w ten sposób uczą, ale nie całkiem samodzielnie, zapisują się do specjalnych szkół on line, bądż też jeżdzą kilka razy w roku na specjalne obozy, gdzie np uczą się chemii czy fizyki.

oczywiście, bo to jest "nauczanie domowe", a nie "indywidualne"
myślę,że wiele by ci pomogło wejście na jakieś forum edukacji domowej i zapytanie tam bezpośrednio

Wiem, że minął ponad miesiąc, ale ja dalej zastanawiam się nad ED (nie zacznę takiego systemu edukacji w tym semestrze szkolnym, bo po I semestrze odpada mi 6 przedmiotów - fizyka, chemia, biologia, geografia, podstawy przedsiębiorczości i historia, a ocena z nich jest na świadectwie maturalnym).

Na pewno nie jechałbym na żadne specjalne obozy dla uczniów ED, uczyłbym się sam w domu i ewentualnie korepetycje z 2 przedmiotów.

ED jest łatwiej załatwić niż nauczanie indywidualne? Myślę, że wręcz przeciwnie, do drugiego trzeba być przebadanym przez lekarzy i mieć solidne powody.

P.S.Pytałem się na forum o ED, czy jest ktoś w niej w gimnazjum bądź liceum, ale nie dostałem odpowiedzi (pytałem miesiąc temu już).

Ostatnia edycja:
Powrót