nauczciele zabierają telefony

• Autor wątku Autor wątku nelka_
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nelka_

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam chodzę do klasy 2 gimnazjum . W mojej szkole dyrekcja wprowadziła zakaz używania telefonów na terenie szkoły ( tłumaczy się tym ze internet szkoły jest za bardzo obciążony ) . Ja sama nie używam telefonu na lekcji ani żadni moi przyjaciele . Jednak nauczyciele każą nam telefony na czas lekcji kłaść na biurku lub ławce ( często zdarza się ze właściciel zapomniał telefonu i jeden z kolegów korzystając z okazji weźmie jego własność ) . Gdy w tym czasie na telefon przyjdzie jakieś powiadomienie nauczyciel zabiera telefon , zabierają je też gdy mamy je w kieszenie ( nie korzystamy z nich ) i coś na nie przyjdzie np. powiadomienie . W tedy telefon trafia do dyrekcji , zdarza się tak ze telefon leży tam od paru dni do ( zdarzało się) końca roku szkolnego . Niektórzy mają telefony za kilka stówek ale ja i kilka moich znajomych mamy telefony znacznie droższe (ja ma aktualnie firmy Apple ) a jak wiadomo to nie są tanie telefony .A więc jak to w końcu jest . Czy nauczyciele mogą nam zabierać telefony ?

Absolutnie nie. Jedyne konsekwencje jakie mogą spotkać ucznia niestosującego się do statutu szkoły to te związane z obniżeniem oceny z zachowania. Odebranie telefonu, albo jakiegokolwiek przedmiotu ucznia nie tylko nie ma podstaw prawnych, ale wręcz jest przestępstwem – co potwierdzają zarówno prawnicy jak i policja.
Niektórzy przedstawiciele MEN lub kuratoriów oświaty twierdzą, że rekwirowanie telefonu do odebrania przez rodzica jest zgodne z prawem, jeśli procedura taka jest przewidziana w statucie szkoły. Tego typu wypowiedzi świadczą o nieznajomości podstaw prawa.

Według mnie ..też nie jest to zgodne z prawem ..sama miałam ostatnio sytuacje iż nauczyciel przyczepił się do mojego syna o smartwatcha ..co prawda to nie telefon ..ale jak widać też przeszkadza ...zostałam tylko wezwana do szkoły i poinformowana o zakazie noszenie i używania takowych sprzętów i kolejnym razem syn dostanie uwagę ...dodam pani Dyrektor powiedziała ze może mieć w tornistrze ...i tyle...

Powrót