nauczyciel organizuje wycieczkę szkolną

• Autor wątku Autor wątku mutos
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mutos

Użytkownik
Odpowiedzi
222
Witam.

Czy zgodnie z Kodeksem Pracy oraz tzw. Kartą Nauczyciela nauczyciel może bez dodatkowych uprawnień być organizatorem wycieczki szkolnej?

Żeby zostać nauczycielem trzeba ukończyć bodajże roczne przygotowanie pedagogiczne. Jeśli to według Pana nie jest wystarczającym "dodatkowym" uprawnieniem, to nie wiem co jest.

Wg mojej oceny organizowaniem zbiorowych wycieczek może się zajmować biuro (biuro podróży, itp) które posiada zezwolenie na takową działalność. Wg mnie z punktu widzenia prawnego nauczyciel tego nie może robić.

bodzio2 napisał:
Bzdury piszesz,

Skąd ten pejoratywny odcień twojej oceny? To był mój punkt widzenia - osoby która się na tym nie zna i prosi o radę osoby które się na tym znają.

W przesłanym przez Ciebie dokumencie jest napisane:

§ 9.3. W przypadku specjalistycznej wycieczki krajoznawczo-turystycznej, o której mowa w § 4 ust. 1 pkt 3, kierownik
i opiekunowie wycieczki są obowiązani posiadać udokumentowane przygotowanie zapewniające bezpieczną realizację programu
wycieczki.

1. ...czyli jednak nie każdy nauczyciel może organizować wycieczkę!!!
2. Czy plan wycieczki jaki stworzy nauczyciel jest jego autorską własnością (tak jak biura podróży, które pobiera za to pieniądze) i czy może z tego tytułu pobrać opłatę?
3.Jaki dokument określa odpowiedzialność jaką ponosi kierownik i opiekun wycieczki za dzieci podczas wycieczki?

mutos napisał:
1. ...czyli jednak nie każdy nauczyciel może organizować wycieczkę!!!
Wystarczy że napiszą konspekt (plan wycieczki), i to jest wystarczające.
mutos napisał:
2. Czy plan wycieczki jaki stworzy nauczyciel jest jego autorską własnością (tak jak biura podróży, które pobiera za to pieniądze) i czy może z tego tytułu pobrać opłatę?
To się odbywa a ramach pracy i kwalifikacji nauczyciela, dodatkowych żadnych pieniędzy się nie pobiera.
mutos napisał:
3. Jaki dokument określa odpowiedzialność jaką ponosi kierownik i opiekun wycieczki za dzieci podczas wycieczki?
Art. 6 ustawy z 26 stycznia 1983 r. – (Karta Nauczyciela)

bodzio2 napisał:
Art. 6 ustawy z 26 stycznia 1983 r. – (Karta Nauczyciela)

Jeżeli chodzi o ten dokument Ustawa z 26 stycznia 1982 r. to art.6 nic nie mówi o odpowiedzialności kierownika wycieczki. Mógłbyś wkleić jakiś cytat?

mutos napisał:
Jeżeli chodzi o ten dokument Ustawa z 26 stycznia 1982 r. to art.6 nic nie mówi o odpowiedzialności kierownika wycieczki.
Kierownikiem wycieczki może być też nauczyciel, wyznacza go dyrektor szkoły, i tak w praktyce się dzieje.

bodzio2 napisał:
Kierownikiem wycieczki może być też nauczyciel, wyznacza go dyrektor szkoły, i tak w praktyce się dzieje.

Jak wygląda praktyka to wiem, mnie natomiast interesuje jedynie litera prawa.

Ciągle nie znam dokumentu, który określałby odpowiedzialność prawną jaką ponosi kierownik i opiekun wycieczki szkolnej.

Powrót