nawiązka

• Autor wątku Autor wątku 90szarki
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
9

90szarki

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam ma pytanie
sad przyznal mi odszkodowanie ktore ma mi oddac ostarzony ( art46 § 2kk ) w terminie 4 miesiecy od uprawomocnienia sie wyroku. Jak wygada oddanie naleznosci ? sad w wyroku nie napisal nic o tym jak ma to wygadac nie wiem czy oskarzony ma sie sam do mnie zglosic i dac pieniadze do reki czy jak ? i co sie dzieje jesli nie odda a nie ma zadnego majatku ( na utrzymaniu rodzicow) co jesli po 2 miesiacach oskarzony nie odzywa sie czy moge cos zrobic by go ponaglic ? dodam ze dostal rowiez 1,8roku w zawieszeniu na 5lat ( ugoda poszla na zawieszenie wyroku wzamian za nawiazke) pozdrawiam

Jeśli Sąd orzekł nawiązkę z terminem jej wymagalności innym niż data uprawomocnienia się wyroku to popełnił błąd (ale to sprawa drugorzędna).
Jeśli skazany nie płaci nawiązki masz dwie drogi do wyboru:
- zwrócić się do Sądu o wydanie Ci odpisu wyroku z klauzulą wykonalności i po jego otrzymaniu wszcząć egzekucję komorniczą nawiązki (wydanie wyroku z klauzulą wykonalności podlega opłacie w kwocie 6 zł za stronę - koszt ten może potem wyegzekwować od skazanego komornik);
- zwrócić się do Sądu o zarządzenie wykonania warunkowo zawieszonej kary z powodu niewywiązywania się przez skazanego z nawiązki (przy czym Sąd zarządzi karę jeśli ustali że skazany nie płacił ze złej woli, a nie z powodu obiektywnych przeszkód - czyli mógł płacić, miał z czego a nie płacił).

Możesz złożyć jeden z wymienionych wniosków, wedle swego wyboru,albo oba równocześnie.

Jak wygada oddanie naleznosci ? sad w wyroku nie napisal nic o tym jak ma to wygadac nie wiem czy oskarzony ma sie sam do mnie zglosic i dac pieniadze do reki ?

zwrócić się do Sądu o wydanie Ci odpisu wyroku z klauzulą wykonalności ..... <<---po jakim czasie moge to zrobic ? :)

90szarki napisał:
Jak wygada oddanie naleznosci ? sad w wyroku nie napisal nic o tym jak ma to wygadac nie wiem czy oskarzony ma sie sam do mnie zglosic i dac pieniadze do reki ?

W dowolny sposób może Ci zapłacić. Przelewem bankowy, pocztą, do ręki itp.

zwrócić się do Sądu o wydanie Ci odpisu wyroku z klauzulą wykonalności ..... <<---po jakim czasie moge to zrobic ? :)

Jak tylko wyrok się uprawomocnił.

a co sie dzieje jezeli oskarzony jest na urzymaniu rodzicow nie posiada majatku i nie oddaje nawiazki bo nie ma nawet z czego ? czy komornik moze sciagnac dlug od rodzicow ? czy jest tak ze sad moze odroczyc kare nawizki ?

Rodzice nie mają obowiązku płacić za dziecko ze swego majątku (mogą to oczywiście zrobić dobrowolnie ale nie jest to ich obowiązek).
Nie odracza się spłaty nawiązki.

to w takim razie co sie dzieje jesli uplaywa termin czsu splaty oskarzony nie oddal a komornik nie ma z czego odebrac odwiesza mu sie wyrok ktory dostal w zawieszeniu ? i kto splaci dlug ?

Można zarządzić wykonanie kary jeśli nie upłynął jeszcze do tego czas i są dowody na to że skazany uchylał się od zapłaty.
Nawiązkę można egzekwować, przy czym każde wszczęcie egzekucji przerywa jej bieg przedawnienia i tak mozna się bawić.

czyli jezeli nie bedzie chcial oddac sam a komornik nie bedzie mial z czego odebrac to moze byc tak ze pieniedziy sie nie zobaczy ? ciezkie to prawo...

Myślę że można też negocjować z dłużnikiem aby zapłacil w ratach albo w innej formie.

Powrót