nazwa duzej firmy, czy to jest legalne

• Autor wątku Autor wątku marvela1
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

marvela1

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
witam,
mam takie pytanie, otoz jest pewna potezna firma medialna ktorej nazwa to powiedzmy radiomaryja.
maja oni wlasna strone internetowa zarejestrowana jako radiomaryja.com
Ja posiadam domene radiomaryja.net
Moje pytanie jest nastepujace:
czy jest zgodne z prawem jesli zaloze forum na ktorym internauci beda mogli wymieniac uwagi na temat tej firmy, uzyskiwac informacje o najnowszych promocjach, uzyskiwac porady jak zalatwiac sprawy z owa firma, itp.
nadmieniam ze adres strony bylby forum.radiomaryja.net
strona radiomaryja.net bylaby pusta lub byloby przekierowanie na forum
czy jesli powstaje forum o jakiejs firmie to mozna uzyc nazwy tej firmy w nazwie domeny?
jak najbardziej forum nie bedzie anty, i owszem wzmianka duzymi literami jest ze jest to forum niezalezne.
pomysl powstania zrodzil sie wlasnie dlatego ze nie ma jasnych informacj na temat tej firmy w jednym konkretnym miejscu (nie maja wlasnego forum).
dlatego moje pytanie wlasnie czy w takiej formie mozna uzyc nazwy dla domeny, skoro z gory jest zalozenie ze ta nazwa i tak bedzie sie pojawiala caly czas, poniewaz bedzie wlasnie to forum o tej firmie.
dodatkowo szukalem czy nazwa jest zastrzezona ale nic na ten temat nie znalazlem na stronie urzedu patentowego.
w statusie spolki jest tylko zapisane jak ponizej.

1. Firma Spółki brzmi: ************ Spółka Akcyjna.
2. Spółka może używać skrótu firmy w brzmieniu: ************** S.A. oraz wyróżniającego ją znaku graficznego.
nurtuje mnie pytanie czy mozna uzywac w domenie nazwy firmy dla forum ktore jest o tej wlasnie firmie?

a, jeszcze jedno czy taka wzmianka jak ponizej wystaczy na stronie do umieszczenia nazwy lub logo jakiejs firmy, poniewaz spotkalem sie z wileoma stronami ktore maja u siebie loga lub nazwy roznych firm i podobny zapis:
Wszystkie użyte w niniejszym serwisie znaki i nazwy firmowe lub towarowe należą i/lub są zastrzeżone przez ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych, czego nie należy interpretować jako przyznanie jakichkolwiek licencji lub prawa do korzystania z nich.

Ostatnia edycja:
Witam,

1. Jeśli nazwa przedsiębiorstwa nie jest zastrzeżona jako znak towarowy i nie będzie Pan używał jego logotypu (logo graficznego, oczywiście poza nazwą domeny), który zapewne jest chroniony prawami autorskimi, to pozostawałoby być Panu jedynie zgodnym z ustawą o zwalczaniu nieuczciwej konkurencji i uważać na ochronę dóbr osobistych przedsiębiorstwa.
W pierwszym przypadku chodziłoby o tworzenie mylnego wrażenia, że pańskie forum jest częścią (formą) działalności owego przedsiębiorstwa, a nie niezależnego projektu. Co prawda przedsiębiorstwo nie ma takiego forum, czyli pola działania są w chwili obecnej rozbieżne, jednakże działalność forum dotyczyłaby działalności przedsiębiorstwa. Tu powstaje pytanie, jak się do tego ustosunkuje przedsiębiorstwo i ewentualnie sąd... jak dla mnie nie do przewidzenia...
W drugim przypadku trzeba się pilnować (to na przyszłość) o wypowiedzi użytkowników. No, bo gdyby nazwa forum była jakaś tam sobie, problem byłby użytkownika, ale przy jednoznacznej nazwie forum to niewykluczone, że problem mógłby być wspólny...

2.
Wszystkie użyte w niniejszym serwisie znaki i nazwy firmowe lub towarowe należą i/lub są zastrzeżone przez ich właścicieli i zostały użyte wyłącznie w celach informacyjnych, czego nie należy interpretować jako przyznanie jakichkolwiek licencji lub prawa do korzystania z nich.
Szczerze powiedziawszy, to ja nie widzę specjalnego sensu dokładnie takiego zapisu. Do kogo on jest skierowany? Do właścicieli znaków? Żeby im powiedzieć, że nie przyznawali jakiegokolwiek prawa do wykorzystania swojego znaku? Właściciel znaku zastrzeżonego / loga (albo jego prawnik) naprawdę sam może najlepiej ocenić wykorzystanie jego logo. 'Użycie informacyjne' - w świetle której ustawy? Zawsze decyduje stan faktycznego wykorzystania - i jeśli się to robi wbrew prawu, to żadne takie fajne zapisy nic nie pomogą - tu zadecyduje sąd.

Podobne, ale sensowne zapisy, umieszczane są na wielu poważnych portalach w celu poinformowania użytkownika portalu, że wszystkie znajdujące się tam zarejestrowane znaki towarowe / loga są objęte ochroną prawnoautorską i nie można ich wykorzystywać bez uzyskania pozwolenia właścicieli. To Tak po krótce.

Powrót