Nazwa firmy a nazwa jaką sie posługuję

• Autor wątku Autor wątku thebronx
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

thebronx

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Dzień dobry.

Mój problem jest następujący. Moi rodzice mają firmę o nazwie "Kwiaty" która zajmuje się handlem kwiatów a ja chce otworzyć swoją firmę która zajmuje się serwisem komputerowym. Rodzice poszerzyli działalność i teraz zgodnie z prawem mogą mnie zatrudnić a ja mogę sie zajmować serwisem komputerowym. Problem w tym, że nie chce aby moi praca była kojarzona z nazwą "Kwiaty" tylko z nazwą KOMPUTERY. Czy jest możliwość zastrzeżenia tej nazwy tak abym tylko ja mógł sie nią posługiwać i móc ominąć rejestracje nowej firmy na Siebie? Na pieczątce jest Blumar i tak nazywa się firma a strona internetowa i nazwa na ulotkach to KOMPUTERY. I żeby nikt w przyszłości nie mógł założyć firmy o nazwie "KOMPUTERY".

W istocie nazwy firm Kwiaty i KOMPUTERY brzmią inaczej. Zmieniłem je celowo.

Pozdrawiam

jeżeli twoi rodzice prowadzą działalnośc jako osoba fizyczna to mogą cie zatrudnić jako pracownika pod pewnymi uwarunkowaniami.moim zdaniem powinieneś otworzyć firmę na swoje nazwisko i prowadzic własną działalność

No właśnie problem w tym, że nie wiadomo czy interes się rozkręci a nie stać mnie na początek na opłacenie działalności. Dlatego chce zacząć po nipem rodziców ale pod inną nazwą.

tez bardzo by mnie to interesowalo jak to dokladnie wyglada..poniewarz chcialem pracownika zaoprowac nowym projektem ... i by sie przydalo wiedec jak z ta nazwa..

dawidrza napisał:
tez bardzo by mnie to interesowalo jak to dokladnie wyglada..poniewarz chcialem pracownika zaoprowac nowym projektem ... i by sie przydalo wiedec jak z ta nazwa..
Proszę to napisać zrozumiale.

Pytanie do wszystkich.
Czy chodzi tu o spółki prawa handlowego, czy o pozarolniczą działalność gospodarczą?

Powrót