Nazwa firmy - prawo patentowe

• Autor wątku Autor wątku salat25
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

salat25

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
8
Witajcie!
Zwracam się do Was jako osób obeznanych w systemie prawa z prośbą o udzielenie porady prawnej.
Przygotowuje się do otworzenia swojej pierwszej działalności gospodarczej. Chcę, aby moja firma działała w bardzo określonym sektorze rynku spożywczego, który od przynajmniej 3 lat spowija stagnacja.
Udało mi się stworzyć produkt niszowy, który wiem, że odniesie sukces. Produkcja już została uruchomiona jednak mam pewien problem natury prawnej, a mianowicie nazwa marki, którą wymyśliłem pokrywa się
w pewnym stopniu z nazwą konkretnego produktu (różniącego się składem od mojego).
Dla przykładu:
Firma XYZ jest producentem produktu "super! ABC" (ABC jest najbardziej eksponowanym elementem etykiety)
Marka pod którą wypuszczałbym swoje produkty nazywałaby się właśnie ABC.
Sprawdziłem internetowe rejestry Urzędu Patentowego Rzeczypospolitej Polskiej i nie odnalazłem nigdzie zastrzeżonej nazwy "ABC"
W związku z tym nie wiem czy mój potencjalny konkurent może założyć mi sprawę w sądzie i ubiegać się o odszkodowanie czy też nie powinienem się tym przejmować.

Liczę na Wasza pomoc

salat25 napisał:
W związku z tym nie wiem czy mój potencjalny konkurent może założyć mi sprawę w sądzie i ubiegać się o odszkodowanie czy też nie powinienem się tym przejmować.

Może zrobić co chce. Zależy, czy sąd podzieli jego opinię. Jeżeli uważasz, że może być z tym problem, to zapewne jest.

Ok, a czy ma szanse wygrać taka sprawe? Ja nic nie uważam - nie znam się więc pytam .

Skąd my mamy wiedzieć, za mało informacji.

Powrót