Nazwa firmy - tytuł wiersza

• Autor wątku Autor wątku Feliks3Malko
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Feliks3Malko

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam,

mam zamiar otworzyć biznes korepetycyjny, którego nazwa miałaby być tytułem wiersza (i jednocześnie odnosić się do profilu tejże działalności - gra słów). Czy mogę to zrobić? Czy tytuły (nawet te mało oryginalne) również podlegają prawu autorskiemu?

I czy zgłaszając działalność do urzędu nazywając ją zgodnie z wymysłem: IMIĘ NAZWISKO, NAZWA FIRMY, w szyldzie mogę użyć tylko nazwy firmy?...Gdzie powinnam używać pełnej nazwy, a gdzie mogę pozwolić sobie na nazwę "reprezentacyjną"?

Pozdrawiam

Feliks3Malko napisał:
mam zamiar otworzyć biznes korepetycyjny, którego nazwa miałaby być tytułem wiersza (i jednocześnie odnosić się do profilu tejże działalności - gra słów). Czy mogę to zrobić? Czy tytuły (nawet te mało oryginalne) również podlegają prawu autorskiemu?
te kwestie nie są jednoznacznie rozstrzygnięte. Zasadniczo, przyjmuje się, ze sama nazwa nie stanowi utworu w rozumieniu Art.1. - http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html. Ale oczywiście, jeśli nazwa będzie w jakiś sposób rzeczywiście niezwykła, to jej autor może uważać, że posiada ona ochronę prawno - autorską; co nie znaczy, że będzie ją faktycznie posiadała. W razie twardego konfliktu pozostałby tylko sąd.
I czy zgłaszając działalność do urzędu nazywając ją zgodnie z wymysłem: IMIĘ NAZWISKO, NAZWA FIRMY, w szyldzie mogę użyć tylko nazwy firmy?...Gdzie powinnam używać pełnej nazwy, a gdzie mogę pozwolić sobie na nazwę "reprezentacyjną"?
popatrz w dział Prawo gospodarcze - tam były poruszane takie problemy.

Dziękuję,

nazwa nie jest niezwykła...wprawdzie ma sugerować tytuł utworu, ma podkreślać inspirację, ale w gruncie rzeczy jest dosyć pospolita.

Gdzie i w jaki sposób (i czy w ogóle jest to możliwe) mogę zabezpieczyć się przed owym konfliktem? Oprócz, rzecz jasna rezygnacji z nazwy;)? Innymi słowy, jak sprawdzić, czy tytuł / utwór chroni takie prawo?

Pozdrawiam

Feliks3Malko napisał:
nazwa nie jest niezwykła...wprawdzie ma sugerować tytuł utworu, ma podkreślać inspirację, ale w gruncie rzeczy jest dosyć pospolita.
jeśli jest pospolita, to na pewno nie będzie posiadała ochrony prawno - autorskiej.
Gdzie i w jaki sposób (i czy w ogóle jest to możliwe) mogę zabezpieczyć się przed owym konfliktem? Oprócz, rzecz jasna rezygnacji z nazwy? Innymi słowy, jak sprawdzić, czy tytuł / utwór chroni takie prawo?
realnie - ja nie znam takiej instytucji...

No tak, ale w przypadku poezji można się spierać o granicę pospolitości;(
A co do instytucji - to trochę tak "po omacku" będę musiała działać...Pozostaje mi osobiście zapytać poetę;))

Dobrze jednak, że - jak zasugerowałeś - ustawa nie wyjaśnia tego konkretnie: to w pewnym sensie korzyść - jak dobrze mniemam...Choć oczywiście nie na kradzieży, a inspiracji mi zależy.

Bardzo dziękuję za odpowiedź:)

Powrót